Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vīrietis centies nelegāli ievest Latvijā vairāk nekā 31 tūkstoti eiro

© Vladislavs Proškins/F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde prokuratūrai nodevusi kriminālprocesu par skaidras naudas nedeklarēšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā pret personu, kura mēģināja ievest Latvijā lielu skaidras naudas summu, to nedeklarējot uz robežas, informēja VID.

Tas ir pirmais gadījums kad VID nodod prokuratūrai kriminālprocesu par šāda veida noziegumu.

2018.gada augustā VID amatpersonas lidostā "Rīga" veica reisa Maskava-Rīga pasažieru un to bagāžas pārbaudi, kuras laikā tika nolemts pastiprināti pārbaudīt kādu 1985.gadā dzimušu Armēnijas un Zviedrijas dubultpilsoni, kurš Latvijas robežu šķērsoja pa "zaļo" koridoru, tādējādi apliecinot, ka pie personas vai bagāžā neatrodas preces vai skaidra nauda, kas būtu jādeklarē, vai kuru pārvietošana pāri muitas robežai ir aizliegta vai ierobežota. Veicot padziļināto muitas pārbaudi, personas bagāžā konstatēta nedeklarēta skaidra nauda vairākās valūtās par kopējo summu 31 251,96 eiro - 31 100 eiro, 920 Zviedrijas kronas un 32 000 Armēnijas drami.

Aizturētais vīrietis nevarēja uzrādīt naudas izcelsmi apliecinošus dokumentus, tādējādi ar tiesas lēmumu izņemtā nauda tika arestēta. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu un šogad 31.jūlijā kriminālprocess tika nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā, 195.2 panta otrajā daļā un Krimināllikuma 15.panta ceturtajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, informēja VID.

Noskaidrots, ka nelegālās naudas vedējs iepriekš Zviedrijā ir bijis notiesāts ar brīvības atņemšanu par nelegālu cigarešu importu. Tāpat persona ir bijusi turēta aizdomās par viltotu cigarešu ievešanu Zviedrijā un par grāmatvedības noteikumu neievērošanu, kā rezultātā Zviedrijas budžetam ir nodarīts kaitējums lielā apmērā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš norādīja - lai mazinātu nedeklarētas, tostarp noziedzīgi iegūtas skaidras naudas ievešanu vai izvešanu no Latvijas, tādējādi ierobežojot tās apriti, kopš gada sākuma cīņa ar nelegālu naudu ir viena no VID prioritātēm, un šim mērķim tiek veltīta liela uzmanība.

"Noziedzīgi iegūta skaidra nauda, kas tiek ievesta valstī, nereti tiek izmantota, piemēram, aplokšņu algu izmaksām, tādējādi atstājot negatīvas sekas Latvijas tautsaimniecībai. Mūsu mērķis ir panākt, lai Latvija netiktu izmantota kā vieta noziedzīgi iegūtas skaidras naudas legalizēšanai ," skaidroja Podiņš.

Laika posmā no 2019.gada 1.janvāra līdz 31.jūlijam VID amatpersonas, pārbaudot robežšķērsotājus, kopumā aizturējuši naudas summas 2 911 370, 79 eiro apmērā.