Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

ZZS: Nekavējoties jāpieņem lēmums par kompensācijas piešķiršanu preses izdevumu piegādei reģionos

© Lauris Vīksne/F64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aicina atbildīgos ministrus nekavējoties izšķirties par kompensācijas piešķiršanu VAS "Latvijas Pasts", lai arī turpmāk Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no viņu dzīves vietas būtu iespēja saņemt abonētos preses izdevumus, informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa.

Uzsākoties abonēšanas kampaņai, izdevējiem jābūt skaidrībai par preses piegādes izmaksām, akcentē ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, norādot, ka šo jautājumu Latvijas Preses izdevēju asociācija aktualizēja jau vasaras sākumā, bet joprojām risinājums nav rasts un notiek nepamatota vilcināšanās.

"Nav pieļaujams, ka Latvijas ļaudīm reģionos netiks nodrošināta vietējo preses izdevumu pieejamība. Tas ne tikai pārkāpj Satversmē noteiktās tiesības iegūt informāciju, bet arī ir uzskatāms par nacionālās drošības jautājumu," uzsver Tavars.

ZZS aicina satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP) un finanšu ministru Jāni Reiru (JV) rast risinājumu, lai pasta zaudējumi, piegādājot preses izdevumus reģionos, tiktu segti no valsts budžeta. Politiskajā spēkā norāda, ka līdzīga kārtība esot arī citās Eiropas valstīs.

Zaļo un zemnieku savienībā norāda, ka, nekompensējot "Latvijas Pastam" preses piegādes izmaksas, nākšoties palielināt preses izdevumu abonēšanas maksu, kas samazinās abonentu skaitu. Tas savukārt apdraud Latvijas drukātās preses, īpaši reģionālo izdevumu nākotni, pauž politiskās apvienības pārstāvji.

"Vai tiešām valdību veidojošās partijas ir gatavas iznīcināt reģionālos laikrakstus un liegt ļaudīm reģionos saņemt aktuālu un objektīvu informāciju par savā novadā un valstī notiekošo," vaicā Tavars.

Kā ziņots, preses izdevējiem patlaban aktuāla ir problēma ar drukātās preses piegādēm, jo valdība pagaidām "Latvijas Pastam" nav piešķīrusi finansējumu piegāžu kompensēšanai. LPIA valdes priekšsēdētāja vietnieks Guntars Līcis laikrakstam "Diena" pauda viedokli, ka tādējādi Krišjāņa Kariņa (JV) valdība grib iznīcināt vietējo informatīvo telpu.

Pēc Līča vārdiem, ja valsts vairs nekompensēs sev piederošajam "Latvijas Pastam" zaudējumus par preses piegādēm, tad presei nāksies uzņemties piegādes tarifu palielinājumu, kas tad būs 3,6 reizes laukos un nedaudz mazāk reižu lielāks pilsētās, un tā rezultātā "prese Latvijā nevarēs principā pastāvēt, būs tirāžu kritums, daudzu izdevumu slēgšana".

Līcis ir pārliecināts, - ja Latvijas mediji iznīks, vieta tukša nepaliks - "kāds, kuram būs daudz naudas, šajā tirgū iespiedīsies, un acīmredzot tie nebūs nacionālie mediji".

Jau vēstīts, ka naudu preses piegāžu nodrošināšanai var rast elektrovilcieniem paredzētajos līdzekļos, aģentūrai LETA sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV). Viņš uzsvēra, ka par mediju politiku Latvijā atbild Kultūras ministrija (KM), bet par "Latvijas pasts" kompensācijām un nozares politiku - Satiksmes ministrija (SM), kurām tad arī būtu jārod risinājums preses piegāžu nodrošināšanai.