Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

ĀM: Aicinām Latvijas pilsoņus izvairīties no cilvēku masu pulcēšanās vietām Maskavā

© Reuters / Scanpix / LETA

Latvija aicina nekavējoties atbrīvot protestos aizturētos demonstrantus Maskavā, informē Ārlietu ministrijā (ĀM).

"27.jūlijā un 3.augustā Maskavā notika plašas demonstrācijas, protestējot pret varasiestāžu atteikšanos reģistrēt neatkarīgos kandidātus septembrī gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. Latvija vienmēr ir iestājusies un turpinās iestāties par indivīdu tiesībām brīvi paust politisko gribu demokrātiskās, brīvās un godīgās vēlēšanās. Abos gadījumos Krievijas varasiestādes, pielietojot spēku, aizturēja lielu skaitu demonstrantu. Latvija aicina nekavējoties atbrīvot aizturētos demonstrantus," sacīts ĀM izplatītajā paziņojumā.

Ministrija uzsver nepieciešamību ievērot demokrātijas pamatvērtības un saistības, ko Krievija ir uzņēmusies Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā un Eiropas Padomē, īpaši - apņemšanos ikvienam nodrošināt Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā garantētās tiesības uz izteiksmes brīvību un miermīlīgu pulcēšanās un biedrošanās brīvību.

Tāpat Ārlietu ministrija (ĀM) atkārtoti aicina Latvijas valstspiederīgos būt uzmanīgiem un izvairīties no cilvēku masu pulcēšanās vietām Maskavā, informēja Ārlietu ministrijā.

"Gan pirms protestiem, gan arī turpmāk aicinām Latvijas valstspiederīgos būt īpaši uzmanīgiem un izvairīties no cilvēku masu pulcēšanās vietām Maskavā, kur jau ilgāku laiku notiek plaši protesti un tiek aizturēti cilvēki," aicina ĀM.

Patlaban ministrijas rīcībā nav informācijas, ka protestos Maskavā būtu aizturēts kāds Latvijas pilsonis.

LETA jau vēstīja, ka 3.augustā Maskavas centrā policija protesta akcijas gaitā aizturējusi 685 cilvēkus, demonstrantiem Krievijas galvaspilsētas ielās no jauna protestējot pret izturēšanos pret opozīciju pirms nākamajā mēnesī gaidāmajām pašvaldības vēlēšanām. Savukārt, jau 4.augustā saņemtas ziņas, ka Maskavas policija atbrīvojusi teju visus 3.augustā pilsētas centrā protesta akcijas gaitā aizturētos cilvēkus.