Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

LTV valdes locekļu atlaišana bija NEPLP afēra ar mērķi saglabāt padomes sastāvu, uzskata Belte

© Kaspars Krafts/F64

 Latvijas Televīzijas valdes locekļu atbrīvošana bija Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) afēra, kuras mērķis varētu būt saglabāt padomes sastāvu, intervijā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" portālam "LV portāls" sacīja bijušais LTV vadītājs Ivars Belte.

Belte pieļāva, ka NEPLP, no amatiem atceļot LTV valdes locekļus, mēģināja nodrošināt iespēju politiķiem izvēlēties jaunu LTV vadību, tādējādi nodrošinot NEPLP saglabāšanu līdzšinējā sastāvā.

"LTV valdes locekļu atcelšana faktiski bija nevis mēģinājums izpatikt politiķiem ar televīzijas vadības nomaiņu, bet gan mēģinājums veidot kaut kādu savu darījumu," sacīja Belte.

Bijušais LTV vadītājs atklāja, ka NEPLP veica spiedienu uz LTV valdi, dodot norādījumus konkrētām darbībām saistībā ar uzņēmuma personālsastāvu.

"Tas tiešām bija NEPLP loceklis, kurš ļoti draudzīgā sarunā "čomiski" aicināja: tu taču saproti, ka šim cilvēkam vajadzētu tagad tikt paaugstinātam amatā; [LTV Ziņu dienesta vadītāja] Iveta Elksne ir ļoti laba, tāpēc viņa varētu kļūt par Programmu daļas vadītāju. Ilgi kasīju pakausi, nevarēju īsti saprast, kamēr "pielēca" - šādi tiek mēģināts iespaidot lietas," klāstīja Belte, atklājot, ka šādu zvanu bija veikusi NEPLP vadītāja Dace Ķezbere.

"Šāda saruna ir bijusi, un aicinājums veikt dažādas rokādes ar LTV satura cilvēkiem tiešām bija. To es apliecinu," teica Belte.

Belte pieļāva, ka LTV valdes locekļu atbrīvošana no amata ir "afēra", "politiski uzlādēta" lieta. "LTV biju izdarījis pietiekami daudz un pieļāvu, ka manā vietā varētu nākt kāds cits jaudīgāks cilvēks. Taču tā nenotika! Tā vietā parādījās cilvēks [konkursā LTV valdes priekšsēdētāja amatam izraudzītais Einārs Giels], kas, manuprāt, varētu būt politiski atbalstīta persona, kurai, iespējams, ir groziņā līdzi iedoti arī kādi darāmo darbu vēlējumi," uzsvēra Belte.

"Man šķiet, ka notikušais ir afēra. Ka mani atbrīvoja, lai veiktu zināmu afēru. Ja tiktu atrasts jaudīgs televīzijas vadītājs ar jaunām idejām, man mute būtu ciet. [..] Bet tas nenotika. Notika pilnīgi citas lietas. Man liekas, tās bija politiski uzlādētas. Šī iemesla dēļ es ceļu trauksmi," akcentēja Belte, piebilstot, ka šajā gadījumā runa ir par absolūtu uzticības krīzi, kuru ar saviem lēmumiem izraisījusi NEPLP.

Belte pieļāva, ka Giela kandidatūra bijusi kompromiss, lai saglabātu NEPLP pašreizējā sastāvā. "Tas ir tāds sazvērestības teorijas variants. Varbūt viņš patiešām šķita simpātisks kandidāts, ņemot vērā, ka šis NEPLP neizceļas ar īpašiem menedžmenta dotumiem un zināšanām," piebilda bijušais LTV vadītājs.