Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Jūlijā Latvijā noticis 51 meža ugunsgrēks

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Valsts meža dienests (VMD) šā gada jūlijā reģistrējis 51 meža ugunsgrēku, kuru kopējā platība ir 60,61 hektārs, tostarp 16,32 hektāri jaunaudzes, liecina informācija VMD mājaslapā.

Savukārt kopš šā gada sākuma Latvijā ir likvidēti 920 meža ugunsgrēki, kuru platība 674,62 hektāri, tostarp 229,32 hektāri jaunaudzes.

Lielākais meža ugunsgrēku skaits šī gada jūlijā reģistrēts Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā - 22 hektāru platībā, taču lielākā izdegusī meža platība reģistrēta Ziemeļkurzemes virsmežniecības teritorijā, kur izdeguši 24,49 hektāri meža zemes.

Tikmēr Sēlijas virsmežniecības teritorijā šī gada jūlijā nav reģistrēts neviens meža ugunsgrēks.

VMD atgādina, ka 1.jūlija pēcpusdienā izcēlās ugunsgrēks Beržovkas purvā Kārsavas novadā, kur spēcīgo vēja brāzmu dēļ uguns strauji izplatījās un nonāca mežā, izraisot meža ugunsgrēku. Dzēšanas darbus apgrūtināja lielais vēja ātrums un tā mainīgais virziens, kas ļāva liesmām strauji izplatīties tālāk pa teritoriju. Kopējā ugunsgrēkā izdegusī meža un purva platība 30,7 hektāri, no tiem 5,33 hektāri meža zemes.

Savukārt 27.jūlijā VMD likvidējis sešus meža ugunsgrēkus AS "Latvijas Valsts mežu" teritorijā Dienvidkurzemes un Ziemeļkurzemes virsmežniecību teritorijās, ar 24,36 hektāru kopējo platību. Konstatēts, ka vairāki meža ugunsgrēki ir izcēlušies vienlaicīgi, līdz ar to ir aizdomas par ļaunprātīgu dedzināšanu. 27.jūlijā bijis arī diezgan stiprs vējš, kas sekmēja uguns virzīšanos uz priekšu.

"Apsekojot šos ugunsgrēkus, konstatējām, ka tas ir viens reģions, kur ugunsgrēki izcēlušies salīdzinoši nelielā platībā, kas arī raisīja aizdomas par ļaunprātīgu dedzināšanu. Šo informācija nodevām Valsts policijai. Tik uzsākta dzēšana, apsekojām šo teritoriju arī ar dronu un līdz svētdienas, 28.jūlija pēcpusdienai visi šie ugunsgrēki tika likvidēti", aģentūrai LETA pastāstīja VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Jau ziņots, ka VMD kopš šā gada 19.aprīli visā valsts teritorijā ir izsludinājis meža ugunsnedrošo laikposmu, līdz ar to mežā stingri jāievēro Ugunsdrošības noteikumu prasības.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.