Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pret 10 mediķiem sāktas krimināllietas par profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Kopš 2017.gada Latvijā tiesai nodotas vairākas krimināllietas pret desmit apsūdzētajiem par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu, informēja prokuratūrā.

Krimināllikuma 138.pantā ir divas normas par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšanu. Ja pienākumu nepienācīga pildīšana vainīgā neuzmanības dēļ izraisījusi cietušajam smagu vai vidēja smaguma miesas bojājumu, tad likums paredz brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Par tādu pašu nodarījumu, ja tas izraisījis cietušā inficēšanos ar cilvēka imūndeficīta vīrusu vai B vai C hepatīta vīrusu, vai bijis par iemeslu cietušā nāvei, likums paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Prokuratūrā aģentūrai LETA skaidroja, ka 2016.gadā kopumā valstī reģistrēti astoņi noziedzīgi nodarījumi pēc minētā Krimināllikuma panta, 2017.gadā reģistrēti pieci noziedzīgi nodarījumi, bet 2018.gadā trīs noziedzīgi nodarījumi. Lielākā daļa noziegumu reģistrēti par nodarījumu, ja tas izraisījis cietušā inficēšanos ar vīrusu vai bijis par iemeslu cietušā nāvei.

Informācijas par šogad valstī reģistrētiem šādiem noziedzīgiem nodarījumiem prokuratūrai vēl nav.

Prokuratūrā 2016.gada laikā kriminālvajāšanai saņemts viens šāds kriminālprocess pret vienu personu, kurš nākamajā gadā izbeigts.

2017.gadā tiesai nodotas divas lietas par mediķu profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu. Vienā no lietām ir viens apsūdzētais, bet otrā ir divi apsūdzētie. Abās lietās noziegums kvalificēts pēc likuma smagākās normas. Pērn tiesai arī nodotas vairākas šādas lietas pret kopumā septiņiem apsūdzētajiem.

Šogad kriminālprocesi par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai nav saņemti.

Jau ziņots, ka viens no pēdējā laika skaļākajiem gadījumiem saistīts ar Rēzeknes slimnīcas ārstu Georgiju Tihonovu. Viņš patlaban ir apsūdzētā statusā lietā saistībā ar kāda sirmgalvja nāvi. Rēzeknes tiesa šo lietu turpinās skatīt 1.oktobrī.

Rēzeknes slimnīcas dežurējošais ārsts nenoteica sirmgalvim precīzu klīnisko diagnozi un nenodrošināja saslimšanai atbilstošu ārstēšanu, kā rezultātā turpinājās viņa veselības traucējumi, uzskata prokuratūra. Dežurējošais ārsts pacientu nosūtīja mājās, kur pēc dažām stundām iestājās vīrieša nāve.

Tikmēr šogad jūlijā Rēzeknes slimnīca uz pārbaudes laiku no amata atstādinājusi Tihonovu, jo viņa rīcība, sniedzot palīdzību kādai pacientei ar iespējumu insultu, esot bijusi neprofesionāla.