Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pērn Latvijas cietumos novēroti un ārstēti 555 HIV gadījumi

© Kaspars Krafts/F64

Pērn Latvijas ieslodzījumu vietās pārsvarā novērotas un ārstētas trīs infekcijas slimības - tuberkuloze, HIV un AIDS, lasāms Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) 2018.gada pārskatā.

Tuberkuloze novērota un ārstēta 38 gadījumos, HIV - 555 gadījumos, bet AIDS - 279 gadījumos.

Savukārt pērn atklāti 12 tuberkulozes gadījumi, 686 hepatīta C gadījumi, 284 HIV gadījumi un 143 AIDS gadījumi.

Pārskata gadā 2050 reizes ieslodzītajiem tika veikta pārbaude HIV infekcijas noteikšanai, 5872 reizes ieslodzītajiem tika veikta rentgenoloģiskā pārbaude tuberkulozes un plaušu slimību noteikšanai un 1580 reizes veiktas analīzes vīrushepatīta noteikšanai.

IeVP arī turpināja izmantot jaunus narkotisko un psihotropo vielu ātrās noteikšanas skrīninga testus, kuru parametru kombinācijas izstrādātas, pamatojoties uz ieslodzījuma vietās biežāk konstatētajām narkotiskām un psihotropām vielām. 2018.gadā narkotisko un psihotropo vielu ātrās noteikšanas testa rezultāts bija pozitīvs 101 gadījumā.

Pārskata gadā tika reģistrēti 24 nāves gadījumi, no tiem 19 gadījumi slimības dēļ, divi gadījumi pašnāvības dēļ un trīs gadījumi saindēšanās ar nezināmu vielu dēļ. Nāves gadījumu slimības dēļ medicīniskie cēloņi bija AIDS, gripa un gripas komplikācijas, nervu sistēmas slimības, onkoloģiskās slimības, asinsvadu un citas hroniskās slimības.