Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Katoļu priesteris: Pieaug naida runa pret baznīcu

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

“Šobrīd izskatās, ka ir cilvēki, kuriem baznīca ar savu stingro nostāju morāles, tikumības un ticības jautājumos kļūst neērta. Pieaug naida runa attiecībā uz baznīcu un ticīgajiem,” tā RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” sacīja Rīgas Kristus Karaļa draudzes prāvests Ilmārs Tolstovs.

Mācītājs gan atklāja, ka tas, ka baznīcai tiek pievērsta uzmanība no valsts iestāžu puses, ir pat svētīgi, jo ir lietas, kas patiešām ir jāsakārto. Tomēr norādīja, ka būtiski izvērēt, kā tas notiek

”Tā vietā, lai veidotu dialogu vai konsultētu, notika tādas pārlieku lielas spēka izpausmes izrādīšanas no valsts iestāžu puses un man liekas, ka tas nav īsti pieņemami,” norādīja Tolstovs.

Priesteris arī pārrunājis valsts iestāžu darbības baznīcās ar gados vecākiem garīdzniekiem un mācīja teikt, ka pat tajos laikos, kad čekisti ieradās baznīcā, lai arestētu kādu priesteri, viņi nogaidījuši, kamēr beidzas dievkalpojum, tādējādi parādot cieņu pret svēto vietu, pret sakrālo telpu, un nerīkojās tā, kā tas šobrīd.

“Jāsaprot, ka tie laiki ir beigušies, kad garīdzniekus cienīja tikai tāpēc, ka mēs nēsājam baltu apkaklīti. Baznīcai ir jāmeklē kāds cits veids kā uzrunāt mūsdienu sabiedrību. Baznīca ir šķirta no valsts, bet nav šķirta no valsts likumiem, tāpat kā valsts ir šķirta no baznīcas, bet valsts pilsoņi nav šķirti no baznīcas, ” sacīja priesteris.