Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pieaug oficiāli noslēgto laulību skaits

© Publicitātes foto

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotā informācija liecina, ka pēdējos trīs gados noslēgto laulību skaits palielinās – ar katru gadu to ir par 150 līdz 200 vairāk. Bet šā gada pirmajos sešos mēnešos reģistrētas 4730 laulības, kas, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir par 260 laulībām vairāk. Pašlaik oficiāli noslēgto laulību skaits ir stabils – ap 13 000 laulību gadā.

CSP informē, ka 2018. gadā reģistrētas 13 400 laulības jeb par 200 vairāk nekā 2017. gadā, kad reģistrēts par 148 laulībām vairāk nekā vēl gadu iepriekš. To var skaidrot ar demogrāfisko situāciju, jo laulībā stājas pagājušā gadsimta 80. gados dzimušie, un tolaik dzimstība divas reizes pārsniedza pašreizējos demogrāfiskos rādītājus. Kopš ir iespēja saņemt tā dēvēto atraitņa pensiju, laulību skaits palielinājies senioru vecuma cilvēku vidū, un vecāki par 80 gadiem bija 75 līgavaiņi un 40 līgavas. Atgādināsim, ka saskaņā ar grozījumiem likumā Par valsts pensijām mirušā laulātais ir tiesīgs saņemt 50 procentus no mirušā laulātā pensijas gadu pēc laulātā nāves, bet viens no nosacījumiem ir: pensijas saņēmējs miršanas dienā bijis reģistrētā laulībā. Tāpēc seniori savas attiecības ir spiesti noformēt oficiāli.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Taču gados jaunāku cilvēku vidū apmēram 40 procenti bērnu dzimst ārpus oficiālas laulības. Tāds rādītājs ir arī vidēji Eiropā. Starp trim Baltijas valstīm visvairāk laulību šķir Igaunijā, Latvija ir otrajā vietā, tik un tā statistika ir tikpat kā nemainīga - apmēram puse laulāto pāru šķiras.

Savukārt Jelgavas pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā novērots, ka, izvēloties kāzu datumu, daudzi pāri pievērš uzmanību tā dēvētajiem zīmīgajiem datumiem, kad atkārtojas viens un tas pats cipars vai skaitlis. 09.09.2019. laulību Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēs trīs pāri. 19.09.2019. laulībām pieteikušies septiņi pāri, vēsta ziņu aģentūra LETA. Tāpēc pāriem, kuri savu laulību vēlas reģistrēt kādā sev nozīmīgā datumā, iesniegums par laulības reģistrēšanu dzimtsarakstu nodaļā jāiesniedz laikus.

Piemēram, Rīgā pērn zīmīgais datums 18.08.2018. tika izķerts pusotras stundas laikā. Arī 12.12.2012. bija ļoti pieprasīts kāzu datums, par spīti tam, ka svinības jārīko decembrī - tumšā un aukstā mēnesī. Kāzu bums bija novērots īsi pirms krīzes - 2007. gada 7. jūlijā (07.07.2017.), bet jau pēckrīzes apstākļos - 2009. gada septembrī - precēties gribētāju vairs nebija daudz, pat zīmīgais datums nepalīdzēja.