Aptiekas varēs piederēt ne tikai farmaceitiem

Faktiski abas puses ir nesamierināmas, uz šīs nots Saeima ārkārtas sēdē sāka izskatīt grozījumus Farmācijas likumā, kas vainagojās ar grozījumu pieņemšanu – tādā variantā, kādus tos izstrādāja atbildīgā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Darbs izdarīts ļoti liels, uzklausītas visas puses – gan tie uzņēmumi, kuriem pieder aptiekas, gan farmaceiti – aptieku īpašnieki, taču tādu kompromisa variantu, kas apmierinātu abas puses, nav izdevies atrast, sacīja Sociālo un darba lietu komisijas deputāte Silva Bendrāte (JL). Viņa ar nožēlu atzina, ka deputāti neatbalstīja iepriekšējo komisijas piedāvāto variantu – uz diviem gadiem atlikt aptieku īpašumtiesību jautājumu, proti, likuma 36. panta grozījumi par to, ka aptiekas drīkst piederēt tikai farmaceitiem, stātos spēkā ne nākamgad, bet pēc diviem gadiem.

Jaunos grozījumus Saeima pieņēma gandrīz vienprātīgi – 76 deputāti bija par, tikai divi – pret. Jaunās kārtības būtību skaidro Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča: "Līdz ar jaunā likuma pieņemšanu farmācijas tirgus faktiski kļūs liberālāks, jo esam atteikušies no prasības, ka no 2011. gada aptiekas var piederēt vienīgi farmaceitam vai pašvaldībai. Taču, ja aptieka pieder komersantam, ieviesta prasība, lai uzņēmumā sava teikšana būtu ar arī farmaceitiem."

Aptieka kapitālsabiedrības veidā drīkstēs darboties, ja vismaz 50 procentu kapitāla daļu (akciju) pieder farmaceitam vai puse no kapitālsabiedrības valdes locekļiem ir sertificēti farmaceiti, teikts likumā. Par farmaceitiskās aprūpes veikšanu pašvaldībai vai citai personai, kas nav farmaceits, tai piederošajā aptiekā jāslēdz darba līgums ar sertificētu farmaceitu.

"Vienas prioritāras tiesības uz īpašumu kādai profesijai var novest pie tā, ka lidsabiedrības drīkstēs piederēt tikai pilotiem, slimnīcas – ārstiem," secināja deputāts Vents Armands Krauklis (TP). Cits deputāts – Kārlis Leiškalns (TP) – sprieda: kas notiek, ja es, nebūdams farmaceits, mantoju aptieku – vai tad man ir valdē jāapstiprina divi trīs liekēži tikai tāpēc, ka viņiem ir farmaceita diploms, bet neko nesaprot no uzņēmējdarbības? Tomēr atsevišķi deputāti ieminējās arī par pretējo – mūsdienu liberalizācijas apstākļos aptiekas pārvēršas par zāļu lielveikaliem, kam farmaceiti – aptieku īpašnieki nepiekrīt.

Likuma grozījumi arī noteic, ka farmaceita asistentam aptieka var piederēt un viņš to var vadīt vietās, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000 un piecu kilometru rādiusā nav citas farmaceita vadītas aptiekas vai aptiekas filiāles.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, taču atsevišķas normas stāsies spēkā vēlāk, piemēram, pants par īpašumtiesībām – 2011. gada 1. janvārī.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais