"Latraps": Graudu cenu kāpums varētu sasniegt 60%

Graudu cenu kopējais pieaugums šogad varētu sasniegt pat 60%, salīdzinot ar cenām jūnijā, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" akcentē lauksaimniecības kooperatīva "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža.

Vienlaikus viņš atzīst, ka cenu kāpums varētu noslēgties ar mākslīgi radītā cenu burbuļa plīšanu jau tuvākajā laikā, jo patērētājvalstis drīz nespēšot norēķināties.

Jau rakstīts, ka graudu cenas pasaules biržās pēdējo divu mēnešu laikā cēlušās par 30-40%, reaģējot uz sausuma radīto ražas samazinājumu Krievijā.

"Augustā Krievija jau pārdevusi piecus miljonus tonnu graudu, tagad saskaņā ar Maskavas lēmumu no 15.augusta pārtraukt graudu eksportu līgumi tiek lauzti, graudus vairāk nepiegādā, savukārt tie, kas graudus jau nopirkuši tālākai pārdošanai, to nevar izdarīt, jo uz viņiem lēmums neattiecas. Tas grauj visu graudu aprites sistēmu pasaulē, un lielie tirgotāji patlaban izmisīgi meklē graudus, lai nosegtu līgumus. Spekulanti to labi zina, tādēļ "bīda" augšā cenas. Pastāv iespējamība, ka cenu kāpums varētu turpināties, ja Maskavas pēdās ies Kijeva un Minska, un cenas var palekties vēl par 20%, kopumā sasniedzot 60% kāpumu," norāda Ruža.

"Latrapa" vadītājs atzīst, ka zemnieki patlaban ir izdevīgā situācijā, jo cenas kāpj. "Ja pirms diviem mēnešiem kviešu cena biržā bija 80 lati tonnā iekšējā tirgū, tad tagad tie ir attiecīgi 145 lati par tonnu. Saprātīga cena būtu ap 90 līdz 100 latiem par tonnu, jo, lai cik paradoksāli nebūtu, šodienas situācijā neviens nav laimīgs. Zemnieks, vakar pārdevis graudus, šodien ir satriekts, jo cena atkal ir augstāka, tātad - varbūt rīt būs vēl lielāks kāpums? Ikdienas cenu svārstības rada tūkstošus latu negūtās peļņas, kas zemniekiem ir ļoti sāpīgi. Vienlaikus neviens nezina, kas notiks tuvākajās dienās - varbūt cena kritīs lejup."

Ruža norāda, ka situācija atgādina gaisa balonu, kurš tiek pūsts un neizbēgami vienā mirklī plīsīs, bet to brīdi neviens nevar prognozēt, toties skaidrs, ka tas sagādās nopietnas galvassāpes gan lauksaimniekiem, gan graudu uzpircējiem. Pēc lielā cenu kāpuma būs kritums, jo graudu uzpircēji un pārstrādātāji patlaban cieš lielus zaudējumus un tos kaut kādā veidā vajadzēs nosegt.

Uz jautājumu, vai graudu cenu kāpums ietekmēs miltu un maizes cenas, Ruža atbildēja apstiprinoši, akcentējot, ka izšķirošā ir šī nedēļa. "Ja graudu cenas slīdēs lejup, iespējams, pārstrādātāji izmaksas spēs kaut kā kompensēt, bet, ja cenu augšupeja turpināsies vēl nedēļu, tad miltu izstrādājumu un maizes cena noteikti kāps. Maiznieki atzīst, ka graudu cenas veido ne jau to lielāko daļu maizes cenā, lielāku iespaidu atstāj elektrības un degvielas tarifu kāpums. Daudz sāpīgāk graudu cenas atsauksies uz lopkopjiem. Jau patlaban cūkkopji un putnkopji uztraucas, vai nebūs jālikvidē ganāmpulki, jo barība ir par dārgu," norāda "Latraps" izpilddirektors.

Svarīgākais