Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kaimiņš dod NEPLP un Latvijas Radio divas nedēļas, lai rastu risinājumus medija darba nodrošināšanai

© Oksana Džadana/F64

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV) vēstulē aicina Nacionālās elektrisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) un Latvijas Radio valdei ne vēlāk kā divu nedēļu laikā rast jēgpilnus risinājumus sabiedriskā medija pilnvērtīga darba nodrošināšanai, liecina vēstules teksts.

Kā aģentūru LETA informēja Kaimiņš, vēstulē norādīts, ka Cilvēktiesību komisija ir saņēmusi informāciju no Latvijas Radio Ziņu dienesta, kā arī no vairākām mediju jomu pārstāvošām organizācijām par finanšu un cilvēkresursu krīzi sabiedriskajā medijā, iezīmējot problēmas, kas jau ilgstoši apdraud medija pilnvērtīgas un kvalitatīvas darbības nodrošināšanu.

Politiķis norāda, ka NEPLP un Latvijas Radio valdei būs vēlāk komisijas sēdē jāinformē deputātus par rastajām iespējām noregulēt situāciju sabiedriskajā medijā. Cilvēktiesību komisijas sēdi iecerēts sasaukt divu nedēļu laikā.

Komisijas priekšsēdētājs aģentūrai LETA pavēstīja, ka nav apmierināts ar līdzšinējo situāciju, un uzskata, ka iejaukšanās tajā esot vienīgais veids, kā "neeskalēt tālāk konfliktu un nevājināt sabiedriskā medija nozīmi sabiedrībā".

Kaimiņš norāda, ka komisija šajā jautājumā ir saņēmusi vairāku organizāciju vēstules ar aicinājumu pievērst uzmanību sabiedriskā medija problēmai. Politiķis sola, ka, ja no NEPLP un Latvijas Radio vadības netiks sperti nopietni soļi situācijas regulēšanā, tad viņš lemšot par "atbilstošu rīcību". Tāpat viņš aicinās arī pirmo Saeimas rudens sesijas komisijas sēdi veltīt šai problēmai un uzklausīt iesaistītās puses par progresu konflikta risinājumu meklēšanā.

"Latvijas Radio ir nozīmīgs sabiedriskais medijs un nevienam nav tiesības to turēt ķīlniekos, lai pierādītu, kam ir vara un kam nē. Problēmas ir jau gadiem samilzušas un acīmredzami to risināšanai nav veltīta pietiekama uzmanība un pūles ne no NEPLP, ne no medija vadības puses. Iejaukšanās ar termiņu nospraušanu atbilstošu risinājumu piedāvāšanai ir pēdējais pacietības mēra piliens, lai NEPLP un radio vadība apzinātos situācijas nopietnību un ķertos pie risinājumu piedāvāšanas," uzsver Kaimiņš.

Komisijas vadītājs piebilda, ka iepriekš ar Valsts prezidentu Egilu Levitu pārrunājis sabiedrisko mediju situāciju valstī un to stiprināšanu.

Jau vēstīts, ka Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) vērsusies Saeimā, pieprasot no amatiem atbrīvot NEPLP locekļus. Saeimai tiek lūgts neatliekami savā darbakārtībā iekļaut jautājumu par NEPLP locekļu darba vērtēšanu, aģentūra LETA noskaidroja organizācijā. Vienlaikus organizācija lūdz Saeimu nekavējoties izstrādāt un ieviest jaunu sabiedrisko mediju pārvaldības modeli.

LŽA uzskata, ka pašreizējais NEPLP sastāvs nav pietiekami kompetents, atbildīgs un vērsts uz konstruktīvu sadarbību mediju vides jautājumu risināšanai. NEPLP ir izveidojies konflikts ar lielāko daļu pārraugāmās nozares dalībnieku un nav redzamas pazīmes, ka situācija tiktu labota.

NEPLP ir zaudējusi mediju organizāciju un to darbinieku uzticību, uzsvērts Saeimai adresētajā iesniegumā, piebilstot, ka par vairāku NEPLP locekļu darbības atbilstību reputācijas prasībām izteiktas pamatotas šaubas. LŽA tāpat uzsvēra, ka NEPLP 2018.gada nogalē bez pietiekama pamatojuma atbrīvoja no darba Latvijas Televīzijas (LTV) valdi. Iesniegumā norādīts arī uz vairākām citām problēmām ar NEPLP.

NEPLP loceklis Patriks Grīva aģentūrai LETA sacīja, ka LŽA rīcība nav nekas jauns, jo "asociācija nemitīgi ir kritizējusi padomes darbu un izmantojusi visus līdzekļus, lai diskreditētu to". "Personīgi es priecātos par konstruktīvu kritiku, bet patlaban asociācijas apgalvojumi par to neliecina," uzskata Grīva, piebilstot, ka NEPLP turpinās darbu kā iepriekš līdz Saeima lems pretēji.