Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Strīķe: Situācija Latvijas Radio atgādina notiekošo KNAB, kad to vadīja Streļčenoks

© Oksana Džadana/F64

Situācija Latvijas Radio patlaban atgādina notiekošo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kad to vadīja Jaroslavs Streļčenoks, aģentūrai LETA norādīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe.

Viņa pauda, ka JKP atbalstīs trūkstošo līdzekļu piešķīrumu sabiedriskajam medijam, vienlaikus uzsverot, ka tikai ar finansējuma piešķīrumu nav iespējams risināt uzņēmuma vadības krīzes problēmas.

"Patlaban situācija Latvijas Radio atgādina KNAB, kad to vadīja Streļčenoks - toreiz problēmu risināšanai arī tikuši piesaistīti mediatori," teica politiķe.

Viņasprāt, Latvijas Radio vadības krīzi jārisina secīgi pēc tam, kad tiks atrisinātas problēmas Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP).

"Ja mediju uzraugs rīkojas nepareizi, tad pirmām kārtām jānomaina augstākā nepareizā amatpersona. Pēc tam ar sakarīgu padomi var risināt visus pārējos jautājumus. Patlaban izskatās, ka Latvijas Radio darbinieku prasības pēc atalgojuma un valdes maiņas izklausās ļoti pārliecinoši. Esmu žurnālistu pusē," sacīja politiķe.

Viņa atgādināja, ka JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, jau iepriekš nācis ar iniciatīvu no amata atbrīvot NEPLP priekšsēdētāju Daci Ķezberi. "Arī tagad atbalstīsim NEPLP atlaišanu, pirmkārt, atlaižot Ķezberi," uzsvēra Strīķe.

Jau vēstīts, ka Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) vērsusies Saeimā, pieprasot no amatiem atbrīvot NEPLP locekļus. Saeimai tiek lūgts neatliekami savā darbakārtībā iekļaut jautājumu par NEPLP locekļu darba vērtēšanu, aģentūra LETA noskaidroja organizācijā. Vienlaikus organizācija lūdz Saeimu nekavējoties izstrādāt un ieviest jaunu sabiedrisko mediju pārvaldības modeli.

LŽA uzskata, ka pašreizējais NEPLP sastāvs nav pietiekami kompetents, atbildīgs un vērsts uz konstruktīvu sadarbību mediju vides jautājumu risināšanai. NEPLP ir izveidojies konflikts ar lielāko daļu pārraugāmās nozares dalībnieku un nav redzamas pazīmes, ka situācija tiktu labota.

NEPLP ir zaudējusi mediju organizāciju un to darbinieku uzticību, uzsvērts Saeimai adresētajā iesniegumā, piebilstot, ka par vairāku NEPLP locekļu darbības atbilstību reputācijas prasībām izteiktas pamatotas šaubas.

Latvijas Radio 2017.gadā ir izteicis neuzticību NEPLP loceklim Ivaram Āboliņam saistībā ar sasteigtiem sabiedriskā pasūtījuma un radio kanālu formātu grozījumiem. Žurnālisti pārmeta Āboliņam redakcijas autonomijas pārkāpšanu un radio Ziņu dienesta reputācijas graušanu. Izteiktā neuzticība nav atsaukta, atgādināts iesniegumā.

LŽA tāpat uzsvēra, ka NEPLP 2018.gada nogalē bez pietiekama pamatojuma atbrīvoja no darba Latvijas Televīzijas (LTV) valdi. Iesniegumā norādīts arī uz vairākām citām problēmām ar NEPLP.

NEPLP loceklis Patriks Grīva aģentūrai LETA sacīja, ka LŽA rīcība nav nekas jauns, jo "asociācija nemitīgi ir kritizējusi padomes darbu un izmantojusi visus līdzekļus, lai diskreditētu to". "Personīgi es priecātos par konstruktīvu kritiku, bet patlaban asociācijas apgalvojumi par to neliecina," uzskata Grīva, piebilstot, ka NEPLP turpinās darbu kā iepriekš līdz Saeima lems pretēji.