Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Policija atklāj, cik bieži šogad jau pielietots šaujamierocis personu apturēšanai

© Pixabay

Valsts policija (VP) pirmajā pusgadā personu apturēšanai četras reizes pielietojusi šaujamieročus, vēsta VP.

Šogad pirmajā pusgadā konstatētas trīs pamatoti dienesta šaujamieroču izmantošanas gadījumi un četri pamatoti šaujamieroču pielietošanas gadījumi. Nepamatoti dienesta šaujamieroču izmantošanas vai pielietošanas gadījumi netika konstatēti.

Visbiežāk dienesta ierocis izmantots, lai apturētu bēgošas automašīnas.

Likumā par "Policiju" teikts, ka par šaujamieroča pielietošanu uzskatāms mērķtiecīgs šāviens. Likumā minēti septiņi punkti, kas paredz tiesības pielietot šaujamieroci galējas nepieciešamības situācijā. Viens no punktiem paredz, ka šaujamieroci var pielietot, lai apturētu transportlīdzekli, nodarot tam bojājumus, ja tā vadītājs ar savu rīcību rada reālus draudus personu dzīvībai un veselībai un nepakļaujas policijas prasībai apstādināt transportlīdzekli un ja nav citas iespējas viņu aizturēt.

Policijas darbiniekam ir tiesības izmantot šaujamieroci, lai dotu trauksmes signālu vai izsauktu palīdzību. Pirms šaujamieroča pielietošanas ir jābrīdina par nodomu to darīt. Ja nepieciešams, var izdarīt arī brīdinājuma šāvienu.

Jau ziņots, ka 24.jūlijā, ķerot par autozādzību meklētu vīrieti, policija viņa virzienā raidījusi vismaz 15 šāvienus.

24.jūlijā policija ap plkst.19 no iedzīvotājiem saņēma informāciju, ka pa Krasta ielu pārvietojas automašīna "Audi A6" un tā vadītājs izturas neadekvāti. Policija piesaistot divas patruļpolicijas ekipāžas, mēģināja auto apturēt, taču autovadītājs policijas prasībām nepakļāvās. Maskavas ielā bēgli mēģināja bloķēt, taču viņš taranēja likumsargu auto un turpināja bēgšanu.

Tobrīd šofera aizturēšanā iesaistījās arī Rīgas pašvaldības policijas (RPP) ekipāža, taču nesekmīgi, jo minētā ekipāža avarēja.

Pa to laiku bēgošais spēkrats iebrauca iedzīvotāju automašīnās. Vienā no spēkratiem tobrīd atradās sieviete un bērns, taču viņi guva nelielas traumas.

Atstājot Rīgas teritorijas robežu, bēgošais autovadītājs uzņēmis milzīgu ātrumu, traucoties ar vairāk nekā 200 kilometrus stundā lielu ātrumu.

Vajāšanā tika iesaistīti Salaspils iecirkņa darbinieki un Ogres policisti, kuri mēģināja izveidot bloķēšanas vietu. Ogres apkārtnē policisti automašīnas apturēšanā pielietoja šaujamieroci, raidot vismaz 15 šāvienus. Daļa no šāvieniem trāpīja bēgošā vīrieša ķermenī un vajāšanas pēdējā stadijā bēgošais vadītājs izraisīja avāriju ar policistu, kurš atradās uz motocikla.

Kā ierasts, gadījumos, kad aizturēšanas brīdī policijas darbinieks lietojis šaujamieroci, VP sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu, vai šaujamieroču pielietošana bija pamatota.