Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lai novērstu virpuļviesuļa postījumus Bērzpils pagasta Golvaru kapsētā, vajag teju 10 000 eiro

© Dmitrijs Suļžics /F64

Virpuļviesuļa postījumu novēršana Balvu novada pašvaldībai Golvaru kapsētā Bērzpils pagastā kopā izmaksās 9691 eiro, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Iluta Mežule.

Bojāto žoga posmu demontāža, stabu izlīdzināšana, jauna cinkotā žoga montāža, bojātās kapelas-nojumes un zvanu torņa jumtiņa demontāža un būvgružu novākšanu, stabveida pamatu betonēšana, jaunas kapelas-nojumes izgatavošana un uzstādīšana, kā arī jauna zvanu torņa jumtiņa izgatavošana un uzstādīšana kopā izmaksās 1500 eiro. Saskaņā ar tirgus izpētes rezultātiem šos darbus veiks SIA "Veskor".

Savukārt bojāto koku nozāģēšana un vainagu sakopšana, celmu frēzēšana, ko veiks arboristi no SIA "Arbolat", izmaksās 8191 eiro.

LETA jau vēstīja, ka pirmajā jūlija sestdienā Balvu novada Bērzpils pagastā virpuļviesulis nopostījis vairākas mājas, un cietusi arī Golvaru kapsēta.

Balvu novada pašvaldība, klātienē novērtējot postījuma apmērus, kā arī ņemot vērā to, kādi ir saimnieku plāni attiecībā uz sagrautajām ēkām - vai tās tiek plānots atjaunot, vai tajās tiek plānots turpmāk dzīvot -, pieņēma lēmumu par pabalstu izmaksāšanu piecām saimniecībām par kopējo summu 7525 eiro. 50% no izmaksātās summas Balvu novada pašvaldībai kompensēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, tādējādi sniedzot savu atbalstu postošajā vētrā cietušajiem.

Komisija pieņēma lēmumu divām nopostītajām saimniecībām piešķirt maksimālo pabalstu - sešu Ministru kabineta noteikto minimālo mēnešu darba algu jeb 2580 eiro apmērā. Vienai saimniecībai būs pabalsts četru minimālo mēnešu darba algu apmērā, ņemot vērā, ka māja tiek apdzīvota sezonāli. Saimniecībai, kura cietusi salīdzinoši nedaudz, tiks piešķirts pabalsts vienas minimālās mēneša algas apmērā, savukārt vienai saimniecībai - puse no vienas minimālās mēneša darba algas.