Arī pēc Nāgela aiziešanas, Okupācijas muzejam jānodrošina profesionāla darbība, uzskata KM

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Latvijas Okupācijas muzejam (LOM) jāspēj nodrošināt profesionāla darbība un pārvaldība arī pēc vadītāja maiņas, informēja Kultūras ministrijā.

Ministrija norādīja, ka vērtējumu par konfliktu starp LOM direktoru Gunāru Nāgelu un Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdi sniegt nevarēs, norādot, ka LOM ir privāts muzejs, kas pieder LOM biedrībai.

Kā ziņots, LOM direktors Nāgels atkāpās no amata un posteni pametīs 20.augustā. Nāgels savā atlūgumā skaidroja, ka viņš kā direktors ir atbildīgs par līdzekļu racionālu izmantošanu, regulāri atskaitoties valdei. Viņš uzskata, ka tādu atbildību var uzņemties tikai tad, ja var rīkoties ar LOM biedrības līdzekļiem pēc saviem ieskatiem. Tomēr valde ir iejaukusies muzeja operatīvajā darbībā un ierobežojusi Nāgela tiesības līdzekļu izmantošanā. Viņaprāt, tas novedīs, vai jau ir novedis pie līdzekļu neracionālas izmantošanas.

"Es izjūtu lielu atbildību pret ziedotiem un valsts piešķirtiem līdzekļiem, un neuzskatu, ka es varu piedalīties to neracionālā izmantošanā," norādīja Nāgels.

Savukārt muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs apgalvoja, ka izveidojusies situācija ir duāla. "Nāgels kā muzeja direktors strādā uz pilnvarojuma pamata un valde šo pilnvarojumu ierobežoja ar prasību līgumprojektus sākumā iesniegt valdei izskatīšanā un vīzēšanā, jo juridiskā atbildība ir valdei. Mēs nekad neesam apšaubījuši Nāgela rīcību ar naudas līdzekļiem, bet jautājums ir par pilnvarojuma robežām. Vai tiešām valdes iesaiste ir neuzticības izteikšana?" aģentūrai LETA sacīja Nollendorfs. Viņš skaidroja, ka valde savu juridisko atbildību nevar pilnībā atdot un uzticēt Nāgelam.

Valde drīzumā plāno izsludināt konkursu uz direktora vietu. Atbildot uz jautājumu, vai jauna direktora meklēšana, netraucēs sekmīgi īstenot muzeja ēkas pārbūves projektu, Kultūras ministrijā norādīja, ka, apzinoties muzeja valstisko nozīmi, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) noteicis projektu par vienu no savām prioritātēm.

"Pašlaik muzejā noris darbs vēsturiskās ēkas daļas stiprināšanai, un skaidras aprises ir ieguvis arī topošais "Nākotnes nams". Projekta īstenošanas gaitā VNĪ sekmīgi sadarbojas ar muzeja biedrības valdi un ir svarīgi, lai muzeja jaunā vadītāja meklēšanas laikā šī ciešā un konstruktīvā sadarbība turpinātos," aģentūru LETA informēja ministrijā.

Kā aģentūra LETA vēstīja, līgumu par LOM pārbūvi pagājušā gada maijā parakstīja VNĪ ar SIA "Skonto būve".

Pagājušā gada septembrī LOM "Nākotnes nama" pamatos iemūrēja kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Projekta realizētāji SIA "Skonto būve" solīja pielikt visas pūles, lai pārbūvētais muzejs kopā ar jauno piebūvi tiktu atvērts 2019.gadā.

Svarīgākais