Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LU rektora vēlēšanas: Ministri vēlas iepazīties ar abu pušu pozīcijām

© F64

Pirms jautājuma skatīšanas par Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanām un lēmuma pieņemšanas jautājumā par Indriķa Muižnieka atkārtotu apstiprināšanu LU rektora amatā vairāki ministri gatavojas iepazīties ar abu pušu pozīcijām.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA sacīja, ka pieņems lēmumu šajā jautājumā pēc iepazīšanās ar visiem dokumentiem. Politiķis piebilda, ka līdz valdības sēdei, kurā šī lieta varētu tikt skatīta, vēl ir vairākas nedēļas.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) norādīja, ka vēl nav pieņēmis lēmumu kā balsot un sākotnēji vēlas iepazīties ar abu pušu pozīcijām, argumentiem šajā jautājumā. Vaicāts par kritērijiem lēmuma pieņemšanā, politiķis norādīja, ka svarīga "likumības ievērošana" jeb rīkošanās atbilstoši likumam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) norādīja, ka pirms lemt, kā balsot šajā jautājumā, "Attīstībai/Par!" pārstāvjiem valdībā paredzēta tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP). Saruna ar Šuplinsku varētu notikt vairākas dienas pirms nākamās valdības sēdes, kurā, iespējams, šis jautājums varētu tikt iekļauts darba kārtībā.

Arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP) iepriekš norādījusi, ka savu pozīciju plāno paust pēc tikšanās ar Šuplinsku.

Iepriekš izskanējis, ka šī lieta valdībā varētu tikt lemta ne agrāk kā 13.augustā, kad varētu notikt nākamā kārtējā valdības sēde.

Kā ziņots, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka gala izšķiršanās šajā jautājumā būs pašu ministru rokās.

Reizē politiķis pauda, ka līdz šim politiskajā spēkā ticis pārrunāts tas, ka iespējamie pārkāpumi procedūrā nav pietiekoši būtiski, lai to dēļ atceltu LU rektora vēlēšanu rezultātus. Dzintars norādīja, ka rezultātu atcelšana šajā gadījumā būtu līdzīga Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātu atcelšanai tehnisko ķibeļu dēļ. Tāpēc VL-TB/LNNK priekšsēdētājs norāda, ka rīcībai jābūt samērīgai un ka būtu jārespektē LU pieņemtais lēmums.

Jau vēstīts, ka aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) sacīja, ka gadījumā, ja netiks prezentēti pārliecinoši argumenti, atturētos no iejaukšanās LU lēmumā par rektora ievēlēšanu.

Kā ziņots, Šuplinska norādījusi, ka viņas rekomendācija būs neapstiprināt Indriķi Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots IKVD atzinumus par konstatētajiem pārkāpumiem.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča pastāstīja, ka dienests pārbaudē konstatējis nepilnības LU Satversmes pārstāvju ievēlēšanas procedūrā, noteiktu ievēlēšanas procesu reglamentējošu dokumentu neesamību un termiņu neievērošanu.

Pirmo balsojumu par Muižnieku pavadīja skandāls un pretrunīgi vērtējumi. 24.maijā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Muižnieka pasludināšana par ievēlētu pie šāda balsu sadalījuma raisīja neizpratni daļā sabiedrības. Pēc tam tika rīkots atkārtots balsojums, kurā uzvarēja Muižnieks.

LU prorektore Ina Druviete uzsvērusi, ka LU rektora vēlēšanas ir notikušas atbilstoši likumam, LU Satversmei un tās bijušas tiesiskas, demokrātiskas, atklātas un pilnībā leģitīmas, tādēļ Šuplinska tiek aicināta rektora Muižnieka kandidatūru virzīt apstiprināšanai rektora amatā valdībā.