Aizvadītajā diennaktī vējš daudzviet sasniedzis vētras spēku; Daugavpilī nolauzti 200 koki

© delfi.lv

Aizvadītajā diennaktī vējš daudzviet sasniedzis vētras spēku.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi, lielā vēja dēļ bija traucēta elektrības padeve Madonas, Zosēnu un Daugavpils novērojumu stacijās, tādēļ konkrētu datu par to, cik spēcīgs vējš bijis šajās pilsētās, nav.

Pēc LVĢMC rīcībā esošajiem datiem, vētra un spēcīgs vējš vakar daudzviet bijis vakara pusē ap plkst.21. Vētras spēku jeb 24 metrus sekundē (m/s) vējš sasniedzis Rūjienā, 22 m/s - Stendē, 18 m/s - Valmierā, 16 m/s - Rēzeknē, bet 15 m/s vakar bijuši Saldū.

Atbilstoši Boforta skalai vēja ātrums no 20,8 m/s līdz 24,4 m/s ir uzskatāms par vētru, kad vējš spēj nolauzt resnākus koku zarus, nodarīt nelielus bojājumus ēkām un izkustināt no vietas vieglus priekšmetus.

Prognozētais plus 36 grādu karstums brīvdienās Latvijā tomēr nav bijis. Maksimālā gaisa temperatūra bijusi plus 34 grādi, kas sestdien, 7.augustā, bijusi Dobelē.

Daugavpilī spēcīgās vēja brāzmas izgāzušas un nolauzušas aptuveni 200 koku, krītošie koki nodarījuši bojājumus divām automašīnām un piecām dzīvojamajām mājām, aģentūru LETA informēja Daugavpils domes komunālās saimniecības nodaļas vadītājs Aivars Pudāns.

Vienus no lielākajiem postījumus krītošie koki nodarījuši Judovkas kapos, kur sagāzti un bojāti vairāki desmiti kapu pieminekļu. Ruģeļos vēja brāzmas norāvušas jumtu autobusu pieturai, bet Mežciemā uzkrituši vairākām dzīvojamajām mājām. Liels skaits izgāztu un nolauztu koku reģistrēts Dunduru ielā un Reģeļu mežā.

Vēja nolauztie un izgāztie koki bija nosprostojuši transporta kustību Daugavas ielā, rezultātā no Rīgas puses braucošajām automašīnām nācās vairāk nekā stundu gaidīt, lai iebrauktu Daugavpilī. Sabojāto elektropārvades līniju rezultātā Daugavpilī aptuveni divas stundas bija traucēta arī tramvaju kustība.

Atskaitot divus mopēdistus, kas bija iebraukuši un sapinušies aprautos vados, cilvēki virpuļvētras laikā Daugavpilī nav cietuši.

Patlaban vētras seko novēršanas darbos Daugavpilī ir iesaistītas trīs avārijas brigādes, tai skaitā viena ar autotorni.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais