Katoļu baznīcas arhibīskaps amatā stāsies 21. augustā

Ar kopīgu grēku nožēlu, piedaloties apustuliskajam nuncijam Latvijā, Latvijas un kaimiņvalstu bīskapiem un citu konfesiju augstākajiem vadītājiem, vakar sākās Latvijas katoļu baznīcas arhibīskapa metropolīta Zbigņeva Stankeviča iesvētības dievkalpojums.

Viņš stājās ilggadējā Latvijas katoļu baznīcas vadītāja Jāņa Pujata vietā, kurš to atstāj cienījamā vecuma dēļ. Latvijā augušā poļu izcelsmes arhibīskapa iesvētīšana notika luterāņu dievnamā – Doma baznīcā, kas liecina par Z. Stankeviča atbalstu ekumeniskai (visas konfesijas vienojošai) sadarbībai. Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags Z. Stankevičam sacīja: "Jums nāksies atdot ne mazums sirds asiņu par Kristus kalpošanu." Savukārt Latvijas Pareizticīgo baznīcas vadītājs metropolīts Aleksandrs novēlēja jaunajam arhibīskapam daudz dievišķās gudrības un pacietības. Pats vakar svaidītais arhibīskaps savā uzrunā aizkustinoši un cieņpilni pateicās Dievam, kardinālam J. Pujatam un mātei Janīnai, caur kuru saņēmis gan dzīvības, gan ticības dāvanu. Ceremonijas laikā Z. Stankeviča māte ar labu vārdu tika pieminēta vairākas reizes, bet viņas dēls atgādināja, ka 90 gadu vecā māmuļa katru rītu ceļas pulksten četros un lūdzas gan par viņu, gan par savām meitām un mazbērniem.

Šis Latvijas katoļu baznīcai svarīgais notikums bija pulcējis daudzus ticīgos, lūgtos viesus un vienkārši interesentus – daži bija atnākuši ar maziem bērniem un zīdaiņiem ratiņos un pacietīgi izturēja vairāk nekā divas stundas garo dievkalpojumu. Viņi visi ceremonijas beigās saņēma jaunā arhibīskapa svētību. Arhibīskapa iesvētīšanas ceremonijā piedalījās premjers Valdis Dombrovskis, Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi, bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis un citi Latvijā zināmi cilvēki, vairāk nekā 50 ielūgto ārvalstu viesu un diplomātu. Svēto misi vadīja kardināls Jānis Pujats, piedaloties Svētā krēsla pārstāvim arhibīskapam Luidži Bonacci. Dievkalpojumu tiešraidē translēja gan Latvijas Televīzija, gan Polijas satelīttelevīzija TV Polonia.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.