PVD rosina EK pārskatīt Ukrainas olu produktu atbilstību nekaitīguma prasībām

© Pexels

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) lūgs Zemkopības ministriju (ZM) rosināt Eiropas Komisiju (EK) pārskatīt atzīto Ukrainas olu produktu ražotāju atbilstību nekaitīguma prasībām saistībā ar konstatētajiem salmonellas gadījumiem olu baltuma produktos, teica PVD Robežkontroles departamenta direktores vietniece veterinārajos jautājumos Iveta Zemniece.

Zemniece piebilda, ka no šā gada 1.jūnija līdz 22.jūlijam, īstenojot pastiprinātu Ukrainas izcelsmes olu un olu produktu robežkontroli, PVD ir noņēmis jau 98 paraugus uz salmonellas pārbaudēm un 82 paraugus uz veterināro zāļu atliekvielām. Kad būs apkopoti trīs mēnešu rezultāti, PVD sniegs informāciju ZM atbildīgajām amatpersonām tālāka lēmuma pieņemšanai un, balstoties uz riska izvērtējumu, EK informēšanai.

"PVD informēs ZM amatpersonas, kuras, balsties uz riska izvērtējumu, var tālāk rosināt EK pārskatīt atzīto Ukrainas olu produktu ražošanas uzņēmumu atbilstību nekaitīguma prasību izpildei, lai varētu eksportēt olu produktus uz Eiropas Savienību (ES)," skaidroja Zemniece.

Tāpat viņa uzsvēra, ka, konstatējot produktos neatbilstības, par katru no tām tiek sagatavota un nosūtīta operatīva informācija EK ātrās brīdināšanas sistēmā (RASFF). Patlaban PVD pārbaudes turpinās.

Viņa atgādināja, ka līdz šim visi salmonellas gadījumi ir konstatēti Ukrainas izcelsmes olu produktos. Uz robežas uzrādītajos veterinārajos sertifikātos olu masas produkcijas importētājs Latvijā ir kompānija "Ovostar Europe". Tikmēr Ukrainas izcelsmes galda olās neatbilstības nav konstatētas.

Zemniece pastāstīja, ka EK līdz šim ir atzinusi četrus Ukrainas uzņēmumus, no kuriem ir atļauts importēt olas un olu produktus uz ES. Katram atzītajam uzņēmumam norādīts, kādas olas vai olu produktus tas drīkst importēt.

Jau ziņots, ka PVD no valdības ir saņēmis papildus finansējumu 58 756 eiro apmērā Ukrainas olu un olu produkcijas pastiprinātas kontroles veikšanai, par ko īsteno uz trim mēnešiem noteikto monitoringa programmu. Laboratoriskos paraugus atlasa visa veida Ukrainas izcelsmes olu produktiem gan uz salmonella spp., gan uz veterināro zāļu atliekvielām, kā arī Ukrainas izcelsmes olām.

Līdz šim laboratoriski apstiprināti trīs gadījumi, kad olu baltuma masā konstatēja salmonella - piesārņojums konstatēts Ukrainas izcelsmes sausajā olu baltuma produktā "Ovomix P4011H". Pirms tam piesārņojums konstatēts vienā citā Ukrainas izcelsmes olu baltuma masas paraugā. Aprīļa beigās, uz robežas pārbaudot Ukrainas izcelsmes olu produktu kravu, kuru bija paredzēts tālāk vest cauri Latvijai uz Portugāli, PVD noņēma paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai uz nekaitīguma kritērijiem. Olu baltuma masā tika konstatēta salmonellas klātbūtne.

Ziņots arī, ka Latvijas olu ražotāji vērsās pie PVD un citām atbildīgām institūcijām, aicinot veikt ļoti nopietnas pārbaudes no Ukrainas importētām olām saistībā ar salmonellas konstatēšanu no Ukrainas vestajā olu baltuma masā.

Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijā iepriekš uzsvēra, ka no trešajām valstīm importētajām olām pārbaudes uz robežas tiek veiktas tikai izlases kārtā, nevis visai ievestajai produkcijai, un tas nozīmē, ka tirgū var nokļūt arī ļoti lielas inficētu produktu partijas, izraisot masveida inficēšanos un līdz ar to nopietnus draudus patērētāju veselībai un pat dzīvībai.

Savukārt Ukrainas un Latvijas investoru grupas "Ovostar Union" uzņēmums "Ovostar Europe", kas nodrošina "Ovostar Union" ražotās produkcijas izplatīšanu ES un Tuvo Austrumu valstīs, vērsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar Latvijas publiskajā telpā izskanējušo, uzņēmuma ieskatā, nepatieso informāciju par Ukrainā ražotās produkcijas zemāku kvalitāti un atklātiem aicinājumiem patērētājiem neiegādāties šīs valsts produkciju.

Svarīgākais