Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Latvenergo" padomes locekļus izraudzīsies valsts pārvaldes un privātā sektora pārstāvji

© Dmitrijs Suļžics/F64

Otrdien apstiprināts AS "Latvenergo" padomes locekļu amata konkursa komisijas sastāvs, kurā darbosies valsts pārvaldes un privātā sektora pārstāvji, sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Komisijā ar balsstiesībām darbosies Eglītis un viņa vietnieks enerģētikas jautājumos Dzintars Kauliņš, EM parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis (KPV LV), Pārresoru koordinācijas centra Kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas konsultante Sarmīte Ozola, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes loceklis Normunds Bergs un AS "RB Rail" padomes priekšsēdētāja vietnieks Anrī Leimanis.

Savukārt kā novērotāji bez balsstiesībām piesaistīti arodbiedrības "Enerģija" vadītājs Aivars Āboliņš un sabiedrības par atklātību "Delna" jurists Jānis Veide.

Eglītis skaidroja, ka "Latvenergo" padomes locekļu amata konkursa komisija tika izveidota, ievērojot principu, ka "Latvenergo" akcionāra - EM - pārstāvji nav vairāk par trim, kā arī komisijā darbotos neatkarīgi eksperti.

"LTRK kā uzņēmēju organizācija pārstāv plašu "Latvenergo" klientu loku, kā arī organizācijā ietilpstošajiem uzņēmumiem ir pieredze pārvaldībā. Tāpat komisijā vēlējāmies piesaistīt cilvēkus, kuri ir eksperti korporatīvajā pārvaldībā un ar pieredzi uzņēmumu padomēs," stāstīja EM valsts sekretārs.

Plānots, ka tuvākajā laikā komisija sanāks uz pirmo sēdi, kad tiks lemt par komisijas darbības nolikumu un iesaistītie vienosies par "Latvenergo" padomes locekļu amata konkursa norisi. Amata pretendentus palīdzēs izraudzīties personāla atlases kompānija "Humansource".

Eglītis pauda cerību, ka amata konkurss tiks izsludināts drīzumā un tas noritēs raiti, lai jaunā "Latvenergo" padome darbu varētu sākt šā gada oktobrī.

Jau ziņots, ka EM šogad 19.jūnijā kā kapitāldaļu turētāja atlaida "Latvenergo" padomi un tās vietā tika iecelta pagaidu padome. No atsevišķiem koalīcijas politiķiem izskanējusi kritika saistībā ar pagaidu padomes locekļu iecelšanas veidu un atbilstību amatam.

Atlaistajā padomē kopš 2016.gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, Latvijas nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, EM bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Finanšu nozares asociācijas (iepriekš Latvijas Komercbanku asociācija) bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Atlaistās padomes vietā tika iecelta pagaidu padome, kuras sastāvā bija ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš. Tomēr, norādot uz politisko spiedienu, 1.jūlijā pagaidu padome atkāpās.

"Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir EM. Akcionāra intereses pārstāv EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

"Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017.gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.