Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Levits: Latvijai un Lietuvai ciešāk jāsadarbojas enerģētikas jomā

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Latvijas prezidents Egils Levits aicinājis Latviju un Lietuvu ciešāk sadarboties enerģētikas jomā, kā arī paudis pārliecību, ka Eiropas armija papildinātu NATO, nevis konkurētu ar alianses spēkiem.

"Lietuva ir Latvijas galvenā ārējās tirdzniecības partnere. Protams, tas ir ļoti labs sasniegums. Mēs arī koordinējam savas pozīcijas Eiropas Savienībā," Levits sacījis intervijā Lietuvas ziņu portālam "15.min.lt", kas notika pirms Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas vizītes Rīgā.

"Uzskatu, ka šī sadarbība varētu būt ciešāka tādās jomās kā enerģētika, tirgus, gāzes tirgus. Te ir iespējas nostiprināt mūsu politiķu sadarbību," teicis Latvijas prezidents.

Viņš norādījis, ka attieksmei pret Ķīnas investīcijām vajadzētu būt globālai un Eiropas Savienības dalībvalstu pieejai jābūt vienotai, "jo individuāla pieeja valstij nav izdevīga".

"Es teiktu, ka investīcijas ir apsveicamas, ja tās palīdz mūsu ekonomikai, kas ir obligāts nosacījums," paziņojis Levits.

Uz jautājumu par viņa skatījumu uz plāniem par vienotas Eiropas armijas izveidi Levits atbildējis, ka NATO stūrakmens ir aizsardzības un drošības politika, bet Eiropas armija varētu papildināt aliansi, nevis ar to konkurēt.

"Ja mēs ciešāk palūkojamies uz Eiropas armijas projektu, tajā tiek runāts par ciešāku sadarbību starp NATO sastāvā esošo Eiropas valstu bruņotajiem spēkiem," norādījis Levits.

"Mēs atbalstām ciešāku militāro sadarbību ar mūsu partneriem NATO, bet konkurencei ar NATO nevajadzētu būt," viņš piebilda.

Saeima Levitu Valsts prezidenta amatā ievēlēja maija beigās, bet amatā viņš stājās 8.jūlijā.

Savukārt Nausēda maija beigās uzvarēja Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā un amatā stājās 12.jūlijā. Šodien viņš uzturas pirmajā darba vizītē Latvijā.