Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Zināms, kuras pamatstudiju programmas šogad ir pieprasītākās

© Dmitrijs Suļžics/F64

Šogad pieprasītākās pamatstudiju programmas, balstoties uz pieteikumu skaitu, ir datorsistēmas un informācijas tehnoloģijas, uzņēmējdarbība un ekonomika, tiesību zinātne un psiholoģija, liecina apkopotā informācija.

Lai spriestu par kopējo pieteikumu skaitu, vēl jāsagaida dokumentu iesniegšanas termiņš studijām maģistrantūrā, un doktorantūrā, bet, noslēdzoties uzņemšanai pamatstudiju programmās Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), pieteikumus bija iesniegušas 2273 personas, aģentūrai sacīja RSU mediju attiecību vadītāja Ieva Nora Gediņa.

Pašlaik RSU norit līgumu slēgšana, un līdz vakardienas beigām pamatstudiju programmās bija noslēgti 1372 līgumi, stāstīja Gediņa. Visvairāk līgumu patlaban noslēgts pamatstudiju programmās - "Medicīna", "Veselības sporta speciālists", "Tiesību zinātne", "Starptautiskās attiecības - Eiropas studijas" un "Psiholoģija".

RSU pārstāve skaidroja, ka valsts piešķirtās budžeta vietas pamatstudiju programmās ir aizpildītas, un patlaban reflektanti var pieteikties vēl tikai uz maksas studiju vietām virknē sociālo zinātņu studiju programmu, kā arī vairākām veselības aprūpes studiju programmām, galvenokārt, nepilna laika klātienē.

Biznesa augstskolā "Turība" uzņemšana turpinās visas vasaras garumā, un patlaban 1.studiju gadā uzņemti aptuveni 900 reflektantu, aģentūrai stāstīja attīstības direktore Marta Kive.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados nemainīga saglabājusies interese par uzņēmējdarbības un tūrisma jomas studijām, taču papildus tam šogad vērojama daudz lielāka interese arī par komunikācijas nozares studijām - sabiedriskajām attiecībām un komunikācijas vadību, liecina augstskolas šī brīža uzņemšanas rādītāji, sacīja Kive. Bakalaura studiju programmā "Uzņēmējdarbības vadība" pieaugums ir aptuveni 15%, savukārt, tūrisma jomā - bakalaura studiju programmā "Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadība" - pieaugums ir aptuveni 12%, uzsvēra augstskolas pārstāve.

Lai gan dati vasaras garumā vēl mainīsies, jo uzņemšana turpināsies līdz 10.augustam, tendences augstskola vērtē kā pozitīvas un apliecina studētgribētāju aktivitāti.

Latvijas Universitātē (LU) kopumā tika saņemti 16 150 pamatstudiju pieteikumi, tomēr vien 3122 reflektantu ieguva studiju vietas un līdz šim 2842 reflektanti ir noslēguši studiju līgumus, aģentūrai sacīja LU Komunikācijas un inovāciju departamenta redaktore Antra Sprēde.

Viņa skaidroja, ka pieprasītākās studiju programmas šajā akadēmiskajā gadā pēc pieteikumiem uz budžeta vietām ir datorzinātnes, tiesību zinātne, psiholoģija, komunikācijas zinātne un vadības zinības. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu LU par 1.prioritāti ir izvēlējušies par 7% vairāk nekā pērn, kas ir lielākais pieaugums no visām Latvijas augstskolām vienotajā uzņemšanā, uzsvēra Sprēde.

Šobrīd LU fakultātes apkopo informāciju par budžeta vietām, tāpēc šonedēļ universitāte izsludinās papildu uzņemšanu un tad precīzi varēs pateikt, cik budžeta vietas ir aizpildītas un cik vēl palikušas brīvas. Augstskolas pārstāve solīja, ka drīzumā LU mājaslapā tiks publicēta informācija par uzņemšanas grafikiem fakultātēs un filiālēs.

LETA jau ziņoja, ka LU reģionālajās filiālēs uzņemšanas rezultāti ir bijuši labāki nekā pērn. Šogad studiju vietas LU filiālēs ieguva 202 reflektanti, bet pērn tie bija 126 reflektanti, sacīja augstskolas pārstāve. Tradicionāli filiālēs lielākais reflektantu pieplūdums novērojams papildu uzņemšanā, tāpēc augstskola vēl paredz studentu pieaugumu.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) pamatstudiju programmās saņemti 2676 pieteikumi. Pieprasītākās programmas pēc pieteikumu skaita bijušas veterinārmedicīna, mežinženierija, ekonomika, datorvadība un zinātne.

LLU vēl norit līgumu slēgšana, kā arī reflektantu uzņemšana brīvajās studiju vietās. Augstskolas komunikācijas vadītāja Lana Janmere aģentūrai LETA pastāstīja, ka studētgribētājiem vēl ir iespējams pieteikties brīvajās studiju vietās gan par maksu, gan budžetā. Ar studiju programmu sarakstu iespējams iepazīties augstskolas mājaslapā "www.llu.lv".

Savukārt, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) kopumā saņēmusi 11 870 pieteikumus pamatstudiju programmās, un 1.kursā ir ieskaitījusi gandrīz 2500 jauno studentu, aģentūrai LETA sacīja RTU Uzņemšanas komisijas vadītāja Inesa Bušovska. Tomēr konkrētu 1.kursā ieskaitīto studentu skaitu varēs pateikt tikai septembrī, kad visi jaunie studenti būs parakstījuši studiju līgumus.

Bušovska skaidroja, ka līdzīgi kā pagājušajā gadā arī šogad vispieprasītākās programmas ir "Datorsistēmas", "Informācijas tehnoloģija", "Arhitektūra", "Būvniecība", "Uzņēmējdarbība un vadīšana", "Ķīmijas tehnoloģija", "Automobiļu transports" un "Aviācijas transports".

LETA jau ziņoja, ka šogad pamatstudijām kādā no 13 Latvijas augstskolām kopumā pieteikušies 10 911 reflektanti, kas ir augstākais studētgribētāju skaits pēdējo piecu gadu laikā.

Kā liecina informācija vienotajā valsts un pašvaldību portālā "Latvija.lv", 2015./2016.akadēmiskajam gadam bija saņemti 8465 reflektantu pieteikumi, 2016./2017.akadēmiskajam gadam - 8194 pieteikumi, 2017./2018.akadēmiskajam gadam - 8034 pieteikumi, bet 2018./2019.akadēmiskajam gadam - 8149 pieteikumi.

Jaunajam akadēmiskajam gadam studijām kādā no 12 Latvijas augstskolām pieteikušies 8638 studētgribētāji. RSU, kur uzņemšana notiek atsevišķi no 12 citām augstskolām, šogad saņemti 2273 personu studiju pieteikumi, kas, kā skaidroja augstskolā, ir par 20% vairāk nekā pērn.

Studētgribētāju vidū populārākās ir Latvijas lielākās augstskolas. Lielākais studētgribētāju skaits pieteicies studijām kādā no LU pamatstudiju programmām - kopumā 4062. Otrajā vietā pēc reflektantu skaita šogad ierindojusies RSU - 2273 cilvēku. Tā ir pirmā reize, kad RSU pēc studētgribētāju skaita apsteigusi RTU, kurā studijām pieteikušies 2270 cilvēki, ļaujot ierindoties populārāko Latvijas augstskolu reitinga trešajā pozīcijā.

Tālāk ar aptuveni trīs reizes mazāku reflektantu skaitu seko LLU, kurā studijām pieteicās 781 persona.

Piektajā vietā ir Daugavpils Universitāte, kura saņēmusi pieteikumus no 413 reflektantiem, kļūstot par populārāko reģionālo augstskolu Latvijā.

Nākamā ir Liepājas Universitāte, kas saņēmusi 280 reflektantu pieteikumu. Studijām Banku augstskolā pieteicās 190 cilvēki, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā - 185 cilvēki, Vidzemes Augstskolā - 170 cilvēki, Ventspils Augstskolā - 114 cilvēki, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā "RISEBA" - 73 cilvēki, Ekonomikas un kultūras augstskolā - 52 cilvēki, savukārt Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā - 48 cilvēki.

Ņemot vērā, ka viens studētgribētājs vienlaikus varēja pieteikties vairākām studiju programmām, savas izvēles sarindojot prioritāšu skalā, kopumā 10 911 reflektanti iesnieguši 43 589 pieteikumus, kas nozīmē, ka vidēji viens studētgribētājs pieteicās aptuveni četrām studiju vietām.

Vienotajā uzņemšanas sistēmā, izmantojot prioritāšu sistēmu konkursa rezultātu aprēķināšanā, katram reflektantam tiks atrasta viena labākā iespējamā vieta no viņa prioritārā secībā sakārtoto programmu saraksta. Potenciālā vieta tiek aprēķināta tikai pēc pieteikuma apstiprināšanas, un reflektants redz savu iegūto provizorisko vietu tajā programmā, kura tika atrasta kā pirmā labākā iespējamā vieta no viņa prioritārā secībā sakārtotā programmu saraksta. Pēc konkursa rezultātu paziņošanas reflektants vairs nevarēs mainīt savu izvēli un reģistrēties citā studiju programmā.