Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Izdotas jaunas pastmarkas un aploksnes, kas radītas cilvēkiem ar redzes traucējumiem

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas Pasts sadarbībā ar sociālo uzņēmumu BlindArt izdevis jaunu pastmarku un aploksni, uz kuras attēloti mākslas darbi, kas radīti cilvēkiem ar redzes traucējumiem pielāgotā glezniecības veidā - taktilās glezniecības tehnikā. Zīmējumus veidojuši Strazdumuižas internātvidusskolas skolēni. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2019.gada 26.jūlijā Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43 no plkst.8 līdz 20.

Pastmarkas Neredzīgie talanti - mākslinieki nominālvērtība ir € 0,90, un tā atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Eiropas Savienības teritorijā. Pastmarkas tirāža sasniedz 30 000 eksemplāru, un līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā.

Pastmarkas un aploksnes dizainā izmantoti vairāki Strazdumuižas internātvidusskolas attīstības centra vizuālās un taktilās mākslas nodarbībās tapušie darbi, kurus 4.-8.klases audzēkņi radījuši, kopīgi darbojoties skolotājas Baibas Pikas vadībā. Uz jaunākās Latvijas Pasta izdotās pastmarkas un aploksnes redzami darbi, kuru autoru kolektīvu veido Agnese Arāja, Konstantīns Bodrovs, Jakovs Burljajevs, Maija Fogele, Ilva Gailīte, Elīza Kupruka, Lelde Ķempele, Jānis Lejnieks, Laine Liepiņa, Amanda Nīcmane, Deniss Ovsjaņņikovs, Agnese Puisāne, Zane Puriņa, Jānis Putniņš, Romāns Timofejevs un Sofija Voronka. Savukārt filatēlijas izdevumiem atbilstošu noformējumu izveidojis mākslinieks Ludis Danilāns.

Neredzīgo talantu veidotajā pastmarkā iekļauta glezna Garāmgājējs, savukārt aploksni rotā zīmējumi Balerīna un Gribu būt karalis! Savukārt uz pirmās dienas zīmoga attēlots taktilajā glezniecībā izmantotais punktēšanas instruments - grifele.

Taktilā glezniecība ir īpašs zīmēšanas veids, kas pielāgots cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Uz īpaši veidota zīmējamā objekta piestiprina papīru un ar grifeli izpunktē zīmējamā objekta kontūru. Tapušais zīmējuma siluets tiek apgriezts otrādi, un, izmantojot tausti, pa taktilajiem punktiem, kas radušies punktēšanas procesā, ar specializētām pirkstu krāsām vai eļļas krītiņiem notiek krāsošana. Šādā glezniecības tehnikā Latvijā ir izdotas pasaku grāmatas, kā arī veidotas vairākas izstādes, gūstot vietēja un starptautiska mēroga apbalvojumus.

Pastmarku un aploksni Neredzīgie talanti - mākslinieki iespējams apskatīt te.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 16.augustā.