Latvijā atrod jaunu sūnu sugu

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes lauku kursa "Sūnu un ķērpju ekoloģija un sistemātika" laikā Skandināvijas sūnu pētnieki atraduši jaunu sūnu sugu Latvijā - "Metzgeria temperata", liecina Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā publicētais paziņojums.

Latvijas jaunā sūnu suga konstatēta Slīteres nacionālā parka rezervāta zonā Zilo kalnu nogāzē, kas ir viena no sugām bagātākajām vietām Latvijā.

Jauno sugu identificējis vieslektors no Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju universitātes Lars Soderstroms, kurš kursa laikā ar kolēģi no Porto Universitātes Anu Seneku vadīja vairākas lekcijas un praktiskās nodarbības.

Kopā pasaulē ir 57 mecgēriju sugas, no tām Latvijā līdz šim bija atrastas divas sugas. Jauno sugu var pazīt pēc lapas dzīslas, ko veido divu šūnu rinda, un lapas gala, kas pakāpeniski sašaurinās.

Mecgēriju sugas Latvijā ir sastopamas uz lapu kokiem cilvēka darbības neietekmētos mežos.

Skandināvijas zinātnieki Slīteres nacionālajā parkā atraduši arī divas šai teritorijai jaunas sfagnu sūnu sugas - "Sphagnum austinii" (Spagnum imbricatum) un "Sphagnum pulchru", tā papildinot šajā teritorijā konstatēto sūnu sugu sarakstu.

Skandināvu profesors Soderstroms noteicis arī vairākus Ilzes Rērihas ievāktos aknu sūnu herbārija paraugus, kas glabājas Slīteres nacionālā parka herbārijā. Rezultātā tika noteikta vēl viena jauna skapāniju suga Latvijas florai - "Scapania aspera". Šis paraugs ievākts dabas liegumā "Stiklu purvi" uz kritalas purvainā mežā 2004.gada 15.aprīlī.

Slīteres nacionālā parka floras saraksts papildināts arī ar ķīļlapju sugu "Anastrophyllum saxicola". Šai sugai šī ir otrā atradne Latvijā. Savukārt dabas lieguma "Kaļķupes ieleja" floras saraksts papildināts ar Latvijā ļoti reti sastopamo pieczobu trejsmailīti "Tritomaria quinquedentata". Šis paraugs ticis ievākts Kaļķupes labajā krastā uz smilšakmens atseguma 2008.gada 9.augustā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais