Latvija un Baltkrievija pierobežas iedzīvotājiem atvieglos robežu šķērsošanu

Lai vienkāršotu Latvijas un Baltkrievijas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējos braucienus, viņiem varētu tikt izsniegtas vietējās satiksmes atļaujas, - paredz abu valstu vienošanās projekts.

Patlaban Latvijas un Baltkrievijas pierobežas teritoriju iedzīvotāju ceļošana notiek saskaņā ar 2002.gada 27.novembra līguma nosacījumiem tiktāl, cik tie nav pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) noteikumiem. Lai noteiktu pierobežas teritoriju iedzīvotāju ceļošanas kārtību atbilstoši ES nosacījumiem, jānoslēdz jauna vienošanās, kura jāapstiprina Saeimā.

Nākamnedēļ Ministru kabinets skatīs jauno vienošanās projektu, kas ievieš vietējās pierobežas satiksmes atļauju pierobežas teritorijā dzīvojošiem iedzīvotājiem.

Vietējās pierobežas satiksmes atļaujas paredzēts izsniegt uz laiku no viena līdz pieciem gadiem. Vienošanās projekts paredz, ka pierobežas teritoriju iedzīvotāji, kuriem ir vietējās pierobežas satiksmes atļaujas, varēs uzturēties otras puses valsts pierobežas teritorijā 90 dienas sešu mēnešu laika posmā.

Maksa par vietējās pierobežas satiksmes atļaujām paredzēta 20 eiro (14 lati).

Vietējās pierobežas satiksmes atļaujas tiks izsniegtas, ja ieceļošanas mērķis otras puses teritorijā būs piedalīšanās kultūras, izglītības, zinātniskos un sporta pasākumos, ko regulāri rīko pušu valsts pārvaldes iestādes un institūcijas, vai to organizēšana, piederošā nekustamā īpašuma apsaimniekošana, radinieku apmeklējums, radinieka smaga slimība vai nāve, radinieku apbedījuma vietu apmeklējums, medicīniskās palīdzības saņemšana, piedalīšanās pasākumos, kas saistīti ar vietējām tradīcijām un reliģisku rituālu, kā arī regulāri kontakti saimnieciskas darbības jomā bez tiesībām strādāt.

Tāpat vienošanās projekts nosaka, ka pierobežas teritoriju iedzīvotāji, kuri ļaunprātīgi izmanto tās nosacījumus, ir atbildīgi saskaņā ar pušu tiesību aktiem.

Šobrīd Baltkrievijas pierobežas teritoriju iedzīvotājiem ieceļošanai Latvijas pierobežas teritorijā bez maksas tiek izsniegtas ilgtermiņa vīzas. 2009.gadā šādas vīzas tika izsniegtas 135 Baltkrievijas pierobežas iedzīvotājiem.

Pēc vienošanās spēkā stāšanās šīm personu kategorijām tiks izsniegta vietējās pierobežas satiksmes atļauja.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais