Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Viņķele: VM nav saņēmusi Saeimas komisijas sūdzības par Stradiņa slimnīcu

© F64

Veselības ministrija (VM) nav saņēmusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā 18.jūnijā izskatītās sūdzības, kuras, pēc komisijas priekšsēdētāja Andra Skrides (AP) paustā, liecina par pārkāpumiem Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, atzina veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Skride jūnija vidū žurnālistus informēja, ka Saeimas komisijas deputāti izskatīja sūdzības no pacientiem un slimnīcas ārstiem, kuras, Skrides ieskatā, ir šokējošas un liecina par Stradiņa slimnīcas valdes "ilgstošu bezdarbību, iespējams, pat ļaunprātību, kuru rezultātā, iespējams, vairāku desmitu pacientu dzīvība un veselība tikusi apdraudēta".

Viņķele norādīja, ka šo jautājumu esot pārrunājusi ar Skridi, tomēr norādīja, ka ministrijai ir grūti novērtēt pārmetumus Stradiņa slimnīcas valdei, ņemot vērā, ka VM no komisijas nesaņēma sūdzības, kuras Saeimas komisija skatīja slēgtajā daļā.

Politiķe skaidroja, ka vairākās slimnīcās vajadzētu uzlabot iekšējo finanšu plānošanu un nodrošināt algu viendabīgumu, un VM jau slimnīcu valdēm uzdevusi šāda veida uzdevumus.

Jau ziņots, ka VM nav guvusi apstiprinājumu Skrides izteiktajiem pārmetumiem Stradiņa slimnīcas valdei, pēc tikšanās ar slimnīcas pārstāvjiem aģentūrai LETA sacīja ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Viņa pēc tikšanās secināja, ka slimnīca daudz paveikusi un tai arī tādā pašā veidā jāturpina strādāt. Mūrmane-Umbraško norādīja, ka slimnīcas valdei izteiktajiem pārmetumiem nav gūts apstiprinājums, turklāt gadījumos, kad bijušas kādas pretenzijas, slimnīcas valde pietiekoši operatīvi rīkojusies un jautājumu risinājusi.

Valsts sekretāre piebilda, ka tik lielā kolektīvā, kāds ir Stradiņa slimnīcā, būs pretēji viedokļi un neapmierinātība, tomēr maksimāli jāstrādā, lai šādu situāciju mazinātu.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāti vienojās aicināt VM izvērtēt Stradiņa slimnīcas valdes darbību, pēc slēgtas sēdes žurnālistiem sacīja komisijas priekšsēdētājs Skride, kurš pats ir šīs slimnīcas ārsts.

Pēc viņa paustā, bažas par valdes spēju pildīt savus pienākumus saistītas ar slimnīcas darba organizāciju, proti, pacienti, kuriem palīdzība bijusi nepieciešama akūti, bijuši spiesti gaidīt plānveida operāciju rindā.

Skride norādīja, ka viņa kompetencē nav noteikt, vai būtu jāatstādina valde vai tās priekšsēdētāja Ilze Kreicberga, jo valdes darbību jāizvērtē, kā arī lēmumus jāpieņem atbildīgajai ministrijai, proti, komisija lūgs VM valsts sekretārei izvērtēt līdzšinējās valdes atbilstību amatiem.

Tikmēr Kreicberga žurnālistiem norādīja, ka nepiekrīt izvirzītajiem pārmetumiem. Viņa piebilda, ka slimnīcas valde uz sēdi tika aicināta nesagatavota, jo tā neesot zinājusi, par ko sēdē tikšot runāts. "Manuprāt, šāda Saeimas komisijas darba forma tiesiskā valstī īsti nav iespējama," sacīja Kreicberga.

Viņa uzskata, ka slimnīcas valde strādā labi un nav pamata tai izteikt neuzticību, turklāt arī no VM neesot izskanējuši pārmetumi par tās darbību.