Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Šuplinska: Nepareizā LU dokumentu saņemšanas datuma minēšana bija tehniska kļūme

© f64

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) sevis iepriekš pausto, ka informācija par Latvijas Universitātes (LU) rektora ievēlēšanu tika saņemta 28.jūnijā, nevis 12.jūnijā, kā tas esot bijis patiesībā, sauc par tehnisku kļūmi, ko pieļāvusi sekretāre, pauda politiķe.

Šuplinska skaidroja, ka sekretāre bija norādījusi tikai vienu datumu - 28.jūniju-, jo šajā datumā LU bija iesniegusi pilnu informācijas kopumu ar protokoliem un citiem dokumentiem. Vienlaikus, kā atzina ministre, pārbaudot informāciju sistēmā, secināts, ka pats lēmums par LU rektora vēlēšanām ir saņemts jau 12.jūnijā.

Ministre nesaistīti ar šo situāciju pastāstīja, ka gala ziņojums par LU rektora ievēlēšanu, kas tiks iesniegts valdībā, vēl var tikt precizēts. Šuplinska gan norādīja, ka nedz gala, nedz Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) ziņojumā par LU rektora vēlēšanām pārmetums par 28.jūniju neesot minēts.

Vaicāta, kad būs gatavs gala ziņojums, Šuplinska atbildēja, ka tuvākā valdības sēde paredzēta 13.augustā, un no viņas teiktā izriet, ka šis dokuments varētu tapt līdz 13.augusta sēdei.

Ministre izteica pateicību Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklim, Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājam Armandam Krauzem par "acīgumu", tomēr uzsvēra, ka šāda tehniska kļūme nav pamats, lai viņa atkāptos no saviem amatiem.

Kā piemēru Šuplinska minēja situāciju LU, kur pēc Izglītības un zinātnes ministrijas konstatētajām problēmām neviens nav uzņēmies atbildību, atkāpjoties no amata.

Šuplinska 17.jūlija preses konferencē norādīja, ka saskaņā ar likumu LU informāciju par rektora ievēlēšanu Izglītības un zinātnes ministrijai bija jāiesniedz pēc nedēļas, bet šie materiāli tika saņemti 28.jūnijā.

Savukārt LU prorektore Ina Druviete aģentūrai LETA norādīja, ka apgalvojums, ka universitāte ministriju par vēlēšanu rezultātu informējusi vien 28.jūnijā, ir nepatiess. "Dokumenti nodoti ministrijai 12.jūnijā, un mums ir vēstules kvīts, ar ko varam to apstiprināt," sacīja prorektore.

Kā ziņots, Šuplinska norādījusi, ka viņas rekomendācija būs neapstiprināt Indriķi Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots IKVD atzinumus par konstatētajiem pārkāpumiem.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča pastāstīja, ka dienests pārbaudē konstatējis nepilnības LU Satversmes pārstāvju ievēlēšanas procedūrā, noteiktu ievēlēšanas procesu reglamentējošu dokumentu neesamību un termiņu neievērošanu.

Pirmo balsojumu par Muižnieku pavadīja skandāls un pretrunīgi vērtējumi. 24.maijā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Muižnieka pasludināšana par ievēlētu pie šāda balsu sadalījuma raisīja neizpratni daļā sabiedrības. Pēc tam tika rīkots atkārtots balsojums, kurā uzvarēja Muižnieks.