Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

NRA PĒTA, vai NĪN atcelšana vienīgajam mājoklim pazudīs politikas džungļos

© Pixabay

Kaut arī valdība jau atbalstījusi jaunās kadastrālās vērtēšanas sistēmas ieviešanu, kas varētu nest līdzi arī atbrīvošanu no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) ēkām, kuru vērtība nepārsniedz 100 tūkstošus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) steidz paust atbalstu nodokļa atcelšanai un atgādina par savu ieguldījumu. Eksperti lēš, ka šāds atbalsts koalīcijai nav nesavtīgs.

ZZS nesaudzīgi kritizējošo Jauno konservatīvo partiju pārstāvošais tieslietu ministrs Jānis Bordāns ir atklājis, ka līdz ar jaunu pieeju kadastrālo vērtību noteikšanai Tieslietu ministrija vēlas būtiskas pārmaiņas NĪN sistēmā, potenciāli piedāvājot arī apspriest iespēju līdz 100 000 eiro vērtas iedzīvotāju dzīvojamās mājas ar nodokli neaplikt.

ZZS, kas ar līdzīgu priekšlikumu, kuru koalīcija noraidīja, klajā nāca maija nogalē, tagad atgādina, ka šī ir viņu iecere, un pauž atbalstu Jaunajai konservatīvajai partijai un tās partneriem koalīcijā šīs ieceres ieviešanā dzīvē.

«Zaļo un zemnieku savienība atbalsta valdībā izskanējušo iniciatīvu diskutēt par nekustamā īpašuma nodokļa nepiemērošanu iedzīvotāju vienīgajam mājoklim, aicinot nekavēties ar konkrētu lēmumu pieņemšanu. ZZS Saeimas frakcijas deputāti ar šādu iniciatīvu nāca klajā pirms nepilniem diviem mēnešiem, bet 23. maija Saeimas sēdē, koalīcijas deputātiem balsojot «pret», attiecīgais likumprojekts neguva tālāku virzību parlamentā,» teikts partijas paziņojumā.

Organizācija arī atgādina - tā rosināja noteikt, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek vienu Latvijas fiziskās personas īpašumā esošu nekustamo īpašumu, kurā tā ir deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo, kā arī šīm īpašumam piekritīgu zemes platību pilsētās un ciemos līdz 1500 kvadrātmetriem, bet viensētās līdz diviem hektāriem, ar kopējo kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro.

ZZS uzskata, ka šāds risinājums ļautu nepalielināt nodokļu maksājumu slogu iedzīvotājiem, vienlaikus valdībai būtu jākompensē pašvaldībām negūtie ieņēmumi, jo nekustamā īpašuma nodoklis tiek ieskaitīts vietvaru budžetos.

Te gan jāpiebilst, ka ZZS priekšlikumus koalīcija Saeimā noraidīja, jo tie, saskaņā ar koalīcijas partiju izpratni par lietu kārtību, paredzēja pārlieku steigu grozījumu ieviešanā, kas kadastrālo vērtību un nekustamā īpašuma nodokļu aprēķināšanas sistēmā izjauktu iecerēto balansu. Turklāt bez uzmanības nevar atstāt ārkārtīgi sarežģītās attiecības starp ZZS un Jauno konservatīvo partiju, par spīti kurām pirmie steidz atbalstīt sīvāko politisko pretinieku darbus.

Sabiedrisko attiecību aģentūras līdzīpašnieks un politologs Filips Rajevskis uzskata, ka šādi ZZS ar vienu šāvienu cenšas nošaut divus zaķus un patiesībā cenšas ieriebt pretiniekiem.

«Protams, ZZS grib atgādināt, ka paši iniciējuši šo ideju, ja kaut kas tāds tiešām tiks pieņemts. Tas ir tipisks opozīcijas darbības veids, ko ļoti spilgti pagājušajā Saeimā piekopa Latvijas Reģionu apvienība. Taču, ja skatāmies taktiski, viņiem ir svarīgi atbalstīt koalīcijas partiju priekšlikumus, kuri var iesist plaisu koalīcijā. Tagad atbalstot JKP, kas bijusi klaji nedraudzīga pret ZZS, ir skaidrs, ka viņu interesēs ir iedzīt starp koalīcijas partijām ķīli, vājinot tās struktūru,» netieši norādot, ka jebkura nodokļa atcelšana vēl vairāk samazinās koalīcijas partiju spēju vienoties par sabalansētu budžetu, saka politologs.

Tiesa, šis jautājums kļūs aktuālāks, valdībai sākot veidot 2021. gada budžetu, jo tā lēmusi NĪN un kadastrālo vērtību sistēmas maiņu ieviest par gadu vēlāk, nekā tas plānots iepriekš. Plānu maiņa tiek skaidrota ar to, ka jaunās kadastrālās vērtēšanas metodikas izstrādes laikā darba grupa secināja, ka tās ieviešanai būs nepieciešamas būtiskas izmaiņas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas programmatūrā, kam nepieciešams valsts budžeta finansējums.

Līdz ar to bez jaunās pilnveidotās kadastrālās vērtēšanas metodikas apstiprināšanas un bez tās ieviešanai attiecīgo izmaiņu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas programmatūrā izstrādes nav iespējams uzsākt jaunās kadastrālo vērtību bāzes izstrādi. Attiecīgi ir nepieciešams mainīt termiņu jaunās ar pilnveidoto metodiku izstrādātās kadastrālo vērtību bāzes ieviešanai - tas ir, pārcelt termiņu no 2020. gada uz 2021. gadu.