Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LU: Ministre ierobežo universitātes tiesības paust savus argumentus

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) nav ievērojusi Administratīvā procesa likumā noteikto un ierobežo Latvijas Universitātes (LU) tiesības paust savus argumentus izvērtējot rektora ievēlēšanas procedūru, sacīts LU tīmekļa vietnes paustajā paziņojumā.

Administratīvā procesa likumā noteikts pienākums iepazīstināt procesa adresātu, LU, ar procesa dokumentiem, lai tā varētu paust savu viedokli par atzinumā iekļautajiem argumentiem, kā arī paust savus argumentus un apsvērumus, kas nozīmē, ka ministre ir pārkāpusi un ierobežojusi LU tiesības, apgalvo universitāte.

LU uzsver, ka vienīgi Augstskolu likuma vai LU Satversmes pārkāpumi var būt iemesls nevirzīt rektora apstiprināšanu valdībā, tamdēļ nav pamata apšaubīt rektora vēlēšanu rezultātus.

"Ministrei ir pienākums augstskolas vadītāju virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā, pretējā gadījumā nozares augstākā amatpersona pārkāps likumu," min universitāte.

Ziņojumā LU atklāj, ka informēs par šo situāciju Eiropas Universitāšu asociāciju un starptautiskās institūcijas.

Jau ziņots, ka šodien plkst.15 IZM Informācijas centrā notiks preses konference, kurā Šuplinska informēs par IKVD veiktās pārbaudes rezultātiem saistībā ar LU rektora ievēlēšanas atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Aģentūra LETA iepriekš ziņoja, ka Šuplinska līdz šim nav steigusi valdībā virzīt rīkojuma projektu par Indriķa Muižnieka apstiprināšanu LU rektora amatā, tā vietā IKVD sākot pārbaudi par rektora vēlēšanu kārtības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

"Ja jautājat, vai procedūrā ir bijuši pārkāpumi? Tad tie ir un pēc 17.jūlija varēšu pateikt kādi," iepriekš raidījumam "TV3 Ziņas" norādījusi Šuplinska.

Pēc ministres teiktā, IKVD veic fiksēto pārkāpumu detalizētu aprakstu. Ministre gan prognozē, ka ņemot vērā pārkāpumus, - izvēle, kā tālāk rīkoties būs Muižniekam nelabvēlīga.

"Iespējamie scenāriji ir divi. Ja ministrija neapstiprina rektoru, proti, redz pārkāpumus procedūrā un nevirza uz valdību apstiprināšanai, tad ir atkārtotas vēlēšanas. Otrais, ir konstatēti pārkāpumi, virzām uz Ministru kabinetu un neapstiprinām. Abos gadījumos ir atkārtotas vēlēšanas," skaidrojusi Šuplinska.

Tikmēr LU prorektore Ina Druviete aģentūrai LETA pauda viedokli, ka Šuplinskas paziņojumi par iespējamie pārkāpumiem LU rektora vēlēšanās liecina vai nu par pilnvaru pārsniegšanu, vai par rupju politisku spiedienu uz padotības iestādi.

Druviete uzsvēra, ka LU rektora vēlēšanas ir notikušas atbilstoši likumam, LU Satversmei un tās bijušas tiesiskas, demokrātiskas, atklātas un pilnībā leģitīmas.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" viņa pieļāva tiesu darbus, ja Muižnieku neapstiprinās amatā.