Nāk kārtējais karstuma vilnis

Šodien un rīt gaisa temperatūra Latvijā var sasniegt 36 grādus. Mediķi brīdina ilgi neuzturēties saulē, parūpēties par veselību un īpaši pieskatīt bērnus.

Sestdien un svētdien Latvijā valdīs liels karstums un dienā maksimālā gaisa temperatūra var sasniegt pat plus 36 grādus, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra meteorologi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi jau šogad jūlijā palīdzību snieguši rekordlielam karstuma upuru skaitam – cilvēki neapdomīgi ilgi uzturējušies atklātā saulē, tāpēc ārsti atkārtoti aicina parūpēties par savu veselību – pirmām kārtām neuzturēties bez vajadzības atklātā saulē un sargāt no tās mazus bērnus.

Suta visā Latvijā

Tveici nesošās atmosfēras frontes nāk viļņiem pāri Latvijai no Polijas, bet – vēlāk no Ukrainas, pārvietojoties ziemeļaustrumu, ziemeļu virzienā. Meteorologi prognozē, ka sestdien, 7. augustā, lielākajā Latvijas daļā maksimālā gaisa temperatūra dienā būs no plus 33 līdz plus 36 grādiem. Arī Rīgā pēcpusdienā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz plus 33 grādiem, bet Kurzemes piekrastē būs par dažiem grādiem vēsāks.

Savukārt svētdien, 8. augustā, meteorologi tik karstu laiku sola tikai austrumu rajonos. Arī naktis būs ļoti siltas – naktī uz svētdienu gaisa temperatūra būs no plus 19 līdz plus 24 grādiem.

Vietām negaisi, krusa

Tā kā šajās dienās laika apstākļus noteiks ar cikloniem saistītas zema spiediena ieplakas, tad joprojām atsevišķos rajonos veidosies vareni gubu lietus mākoņi, kas nesīs pērkona negaisus un lietusgāzes. Šādās situācijās iespējamas krasas vēja brāzmas, arī krusa.

Meteodienests ziņo, ka nedēļas vidū vējš iegriezīsies no jūras puses un gaisa temperatūra būtiski pazemināsies: naktī par 3–4 grādiem, bet dienā pat 5–10 grādiem, tomēr saglabāsies silts laiks. Karstākā diena līdz šim vēsturē ierakstīta 1943. gada 4. augusts, kad Daugavpilī tika reģistrēts karstuma rekords – plus 36,4 grādi. Karstākā diena šogad bijusi Ventspilī – 13. jūlijā termometra stabiņš pakāpās līdz plus 34,8 grādiem.

Jāsargājas no dūriena

Mediķi brīdina, ka karstuma dūriens var būt nāvējošs. Tas strauji progresē un var novest pie pēkšņa samaņas zuduma. Visbiežāk saule vai karstums cilvēku sadur, ja viņš neapdomīgi ilgi uzturas atklātā saulē vai arī karstās, nevēdinātās telpās. Pirmās karstuma dūriena pazīmes ir galvassāpes un reibonis, pēkšņa temperatūras paaugstināšanās, miegainības sajūta, slikta dūša. NMP dienesta speciāliste Laura Bundule saka: tad noteikti ir jāsauc ātrā palīdzība. Šogad mediķiem ļoti daudzos gadījumos nācies sniegt palīdzību – sākot no maija, palīdzība sniegta 460 karstuma upuriem, teju 400 no tiem jūlijā.

Vēsa duša, daudz ūdens

Lai izvairītos no karstuma dūriena, mediķi atgādina: karstajā laikā ir jāpalielina izdzertā šķidruma daudzums, jānēsā atbilstošs – viegls, gaišs, elpojošs, ērts – apģērbs un ieteicams lietot galvassegas (bērniem – obligāti), jāizvairās no uzturēšanās atklātā saulē vismaz viskarstākajā diennakts laikā no 11 līdz trijiem četriem pēcpusdienā. Lai atvēsinātos, mediķi iesaka iet vēsā dušā vai vannā, bet sakarsušam nekādā gadījumā nelēkt aukstā ūdenī. Bērnus nedrīkst vienus pašus atstāt mašīnā.

Cilvēkiem, kas sirgst ar hroniskām saslimšanām, tajā skaitā sirds asinsvadu slimībām, karstā laikā nevajadzētu aizmirst par saviem pastāvīgi lietojamiem medikamentiem.

***

KARSTUMA DŪRIENS

- Karstuma dūriens var būt nāvējošs. Tas strauji progresē un var novest pie pēkšņa samaņas zuduma

Galvenās pārkaršanas pazīmes:

- galvassāpes

- slikta dūša

- vemšana

- miegainība

- paaugstināta temperatūra

Ja ir aizdomas, ka kādam ir karstuma dūriens, nekavējoties jāizsauc NMP dienesta mediķi, zvanot 112 vai 113

Avots: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests

Svarīgākais