Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

"Latvijas pastam" no valsts budžeta būs nepieciešami papildu 6,7 miljoni eiro

© F64 Photo Agency

AS "Latvijas pastam" nākamos divos gados kompensācijās no valsts budžeta būs nepieciešami papildu 6,714 miljoni eiro, lai 2020.gadā nodrošinātu abonēto pasta izdevumu piegādi, liecina šodien Ministru kabinetā apstiprinātā atbildes vēstule Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai "Par atbalstu drukātajiem medijiem".

Ministru kabineta (MK) sēdē otrdien tika atbalstīts Satiksmes ministrijas (SM) iesniegtais likumprojekts "Grozījumi Pasta likumā", kas paredz uz gadu līdz 2020.gada 31.decembrim pagarināt "Latvijas pasta" saistības par universālā pasta pakalpojuma (UPP) nodrošināšanu Latvijā, pagarinot arī pašreiz piemērojamo regulējumu par abonēto pasta izdevumu piegādes nodrošināšanu un to radīto zaudējumu kompensēšanu.

Tāpat tika atbalstīta atbildes vēstule Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kurā norādīts, ka, pagarinot abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojuma finansēšanas modeli uz gadu, valsts budžetā jāierēķina papildu finansējums. SM bāzes izdevumos valsts budžeta programmā "Kompensācijas par abonētās preses piegādi un saistību izpildi" 2020.gadā pašreiz zaudējumu segšanai par 2019.gada otro pusgadu paredzēti divi miljoni eiro, bet kopā nākamgad zaudējumu segšanai par šī gada otro pusgadu un nākamā gada pirmo pusgadu nepieciešami 5,763 miljoni eiro. Savukārt 2021.gadā vajadzīgi 2,952 miljoni eiro, lai segtu zaudējumus 2020.gada otrajā pusgadā. Kopā nākamos divos gados SM budžeta programmā "Kompensācijas par abonētās preses piegādi un saistību izpildi" vajadzīgi papildu 6,714 miljoni eiro.

Pašreiz UPP Latvijā līdz šī gada beigām nodrošina "Latvijas pasts". Atbilstoši Pasta likumam Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) šogad izsludināja konkursu par UPP nodrošināšanu uz pieciem gadiem no 2020.gada 1.janvāra. Konkursā pieteicās viens pretendents - "Latvijas pasts". Ja konkurss noslēdzas bez rezultāta, SPRK divu gadu laikā jārīko jauns konkurss un līdz nākamā konkursa rezultātu paziņošanai, UPP saistības tiek pagarinātas esošajam pasta komersantam. Tas nozīmē, ka no 2020.gada 1.janvāra UPP jebkurā gadījumā turpinās nodrošināt "Latvijas pasts".

SM skaidro, ka UPP sastāvā ietilpst arī preses piegāde, taču atbilstoši Pasta likuma pārejas noteikumiem līdz šī gada 31.decembrim ir spēkā regulējums, kas nosaka īpašu kārtību attiecībā uz preses piegādi un šī pakalpojuma rezultātā radīto zaudējumu kompensēšanas mehānismu, neattiecinot uz šo pakalpojumu UPP saistības. Proti, no valsts budžeta pilnā apmērā kompensē zaudējumus, ko veido starpība starp preses piegādes faktiskajām izmaksām un maksājumiem, ko veic preses izdevumu izdevēji.

Ministrija norāda, ka nav iespējams nodrošināt juridisku noteiktību par preses piegādes finansēšanu pēc šī gada 31.decembra, kas, savukārt, var radīt risku konkursa par UPP pakalpojumu nodrošināšanu rezultātu objektivitātei. SPRK ir noteicis UPP saistības "Latvijas pastam", taču saistībās, kas noteiktas līdz 2019.gada 31.decembrim neietilpst preses piegāde pakalpojums un tam nav noteikts regulatora apstiprinātais tarifs. No 2020.gada 1.janvāra zaudēs spēku pagaidu regulējums attiecībā uz preses piegādi, bet tiks pagarinātas esošās UPP saistības, tāpēc SPRK būs jānosaka arī saistības un jāapstiprina tarifi preses piegādes pakalpojumam kā UPP sastāvā esošam pakalpojumam.

Atbilstoši SPRK noteiktajam UPP konkursa piedāvājumā jābūt ietvertam arī preses piegādes tarifu projektam, kas sagatavots saskaņā ar regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku un citiem normatīvajiem aktiem. Tas nozīmē, ka preses izdevēji par preses piegādi maksātu saskaņā ar SPRK apstiprinātajiem tarifiem, tomēr regulators prognozē, ka preses piegādes tarifi, kas noteikti, balstoties uz ekonomiski pamatotām izmaksām, neveicinās preses piegādi visā Latvijā, bet pieaugot pakalpojumu cenai, samazināsies preses piegādes apjomi.

Turklāt arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir ar vēstuli vērsusies pie Ministru prezidenta, satiksmes ministra, finanšu ministra un kultūras ministra, aicinot MK steidzami risināt jautājumu par abonēto preses izdevumu piegādes zaudējumu kompensāciju "Latvijas pastam", kā arī rast ilgtermiņa risinājumu, papildus atbalsta veidā drukātajiem mēdijiem. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas šī gada 4.jūnija sēdē tika izskatīta Latvijas Preses izdevēju asociācijas vēstule, kurā izteiktas bažas par nenovēršami dramatisku preses izdevumu abonēšanas cenas kāpumu, ja netiks kompensēti zaudējumi, kas radušies, nodrošinot preses piegādes. Turklāt ir norādīts, ka preses piegādes cena 2020.gadam jānosaka pirms līguma slēgšanas starp izdevēju un "Latvijas pastu".

Izpildot Valdības rīcības plānā noteikto pasākumu, kas paredz izstrādāt un pieņemt likumprojektu "Grozījumi Pasta likumā", pagarinot esošo preses piegādes regulējumu uz vienu gadu, SM izstrādāja likumprojektu, nosakot, ka deleģējums Ministru kabinetam noteikt preses piegādes cenas, ir spēkā līdz 2020.gada 31.decembrim. Turklāt, nerīkojot konkursu, UPP saistības tiek pagarinātas uz vienu gadu līdz 2020.gada 31.decembrim, lai nodrošinātu priekšnosacījumus nepārtrauktai UPP sniegšanai no 2020.gada 1.janvāra. Tāpat uz gadu tiek pagarināts pārejas regulējums attiecībā uz preses piegādes pakalpojumu sniegšanu, paredzot, ka uz šo pakalpojumu netiks attiecinātas UPP saistības, tiks saglabāts esošais preses piegādes sniegšanas un to radīto zaudējumu kompensācijas mehānisms, turpinot preses piegādes pakalpojumu radītos zaudējumus segt no valsts budžeta.