Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Brokai LU aizliegts pieņemt ar kontroli un uzraudzību saistītus lēmumus

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja redzeslokā aizdomās par iespējamām koruptīvām darbībām nonākušajai Latvijas Universitātes (LU) rektora vietniecei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK) ir aizliegts strādāt universitātes iepirkuma komisijā, kā arī pieņemt lēmumus, kas saistīti ar kontroli un uzraudzību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja LU prorektore Ina Druviete.

Druviete skaidroja, ka ir saņemts tiesas izraksts, kurā skaidrotu Brokai noteiktie amata ierobežojumi. "No vēstules saprotam, ka akadēmisko darbu Broka varēs veikt," sacīja Druviete.

Līdz šim bija zināms viens tas, ka KNAB aizliedzis Brokai ieņemt amatu LU un izbraukt no valsts.

LU prorektore arī sacīja, ka universitāte ir iesniegusi KNAB lūgumu sniegt sīkāku informāciju, ar ko tieši varētu būt saistīta Brokas aizturēšana. Tā vēl nav saņemta.

Kā ziņots, KNAB aizvadītajā pirmdienā Broku, kā arī ar būvfirmu "Skonto būve" saistītos uzņēmējus Gunti Rāvi un Ivaru Milleru aizturēja kriminālprocesā par 20 000 eiro kukuli. Trešdien visi trīs tika atbrīvoti, nosakot viņiem ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

KNAB iepriekš paziņoja, ka birojs ir ieguvis ziņas, kas liecina, ka kāda valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs. Procesa virzītāja rīcībā esošie fakti dod pamatu uzskatīt, ka valsts amatpersona, iepriekš vienojoties, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu kādai biedrībai. Iespējamā kukuļa summa neesot mazāka par 20 000 eiro. Aģentūrai LETA zināms, ka KNAB redzeslokā nonācis ziedojums Brokas vadītajai Latvijas Biatlona federācijai.

Pēdējos trīs gados Latvijas Biatlona federācija saņēmusi trīs ziedojumus, kuri bijuši 20 000 eiro apmērā, tostarp vienu no uzņēmuma SIA "Roadeks", kurš pastarpināti pieder arī Rāvim, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā kriminālprocesā iespējamā kukuļošana saistīta ar LU Akadēmiskā centra topošās Rakstu mājas būvniecību. Rakstu mājas būvniecības iepirkums izsludināts pagājušā gada pavasarī, uzvarētāju mēģinot noskaidrot konkursa procedūrā ar sarunām. Iepirkuma prognozētā līgumcena sākotnēji bija 33 miljoni eiro.

Brokas aizstāvis Rinalds Bušs aģentūrai LETA norādīja, ka Broka kategoriski noraida KNAB izteiktos pārmetumus.

Millera advokāts Oskars Ramiņš aģentūrai LETA apliecināja, ka klientam piemērots aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties konkrētām personām, kuras viņš nevarot atklāt. Tāpat klientam ir izsniegts lēmums par aizdomās turēto, taču plašāk advokāts informāciju sniegt nevarot.

Milleram KNAB vērstās aizdomas nav izprotamas un inkriminētais noziegums tiek noliegts, norādīja advokāts.

Savukārt Rāvis pēc iznākšanas no izolatora žurnālistiem teica, ka vainu inkriminētajā noziegumā neatzīst un viņam nav izprotamas KNAB paustās aizdomas.

Rāvim pastarpināti pieder 95% būvfirmas "Skonto būve" daļu, bet Milleram - 5%, liecina "Firmas.lv" informācija.