Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Jauna bēgļu grupa sāks mācīties latviešu valodu

© F64

No šodienas latviešu valodas apguves mācību kursu sāks jauna patvēruma meklētāju grupa, kura apgūs latviešu valodas zināšanas un iemaņas, kuras nepieciešamas darba un sadzīves vidē, informēja organizācijas "Patvērums "Drošā māja"" multimediju komunikācijas speciāliste Rasa Saliņa.

Latviešu valodas apguves mācību kursa mērķa grupai vienlaikus tiek attīstītas galvenās valodas apguves prasmes - lasītprasme, runāt prasme, rakstītprasme, klausīšanās prasme un gramatikas pielietojums, uzsver organizācija.

Latviešu valodas skolotāja Lolita Zilberte, vērtējot audzēkņu sekmes, sacīja, ka katras grupas sekmes ir proporcionālas ieguldītajam darbam. "Katrs cilvēks nāk ar savu mācīšanās pieredzi, ar attieksmi pret darbu, ar uzvedības kultūru un vēl ar daudz ko citu. Tomēr visus šos cilvēkus vieno mērķis - vēlme apgūt latviešu valodu. Galvenais, kas ietekmē rezultātu, ir katra kursanta ieinteresētība. Ja ir izvirzīts mērķis - palikt Latvijā, tad arī šie kursanti ātrāk un sekmīgāk apgūst pirmās zināšanas," sacījusi Zilberte.

Zilberte uzsvēra, ka labāku rezultātu sasniedz ģimenes, kā arī tie cilvēki, kuri ir sadraudzējušies. Kursanti nereti izmanto arī elektroniskos mācību līdzekļus, lai sekmīgāk apgūtu valodu, kā arī daloties mācību pieredzē ar radiniekiem un draugiem, kuri uzturas citās valstīs.

Kopumā no 2018.gada janvāra līdz šim latviešu valodas kursu apmeklējušas 92 personas jeb sešas grupas, un no tām 70 saņēmušas apliecību par kursa beigšanu. Latviešu valodas apguves mācību kursā bijušas personas no 26 valstīm. Kursi pieejami Rīgā un patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki".

Projekta ietvaros notiek arī integrācijas mācību kurss par Latviju, kuru līdz šā gada jūnijam ir noklausījušās 142 personas, no kurām 122 tika izsniegti apliecinājumi par kursa noklausīšanos.

Kopumā kursantu vidū bija starptautiskās aizsardzības personas no 28 valstīm. Kvalitatīvas saziņas nodrošināšanai ar mācību grupu dalībniekiem tika piesaistīti turku, tigriņu, arābu, urdu, gruzīņu, franču, bengāļu, spāņu, tamilu valodu tulki vai valodu zinātāji, ko nodrošina "Informācijas centrs iebraucējiem".

Projektu "Atbalsta pasākumi starptautiskās aizsardzības personām II" biedrība "Patvērums "Drošā māja"" īsteno ar Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda atbalstu un to līdzfinansē Eiropas Savienība.