Arī Latvijas iedzīvotāji uz Brazīliju varēs braukt bez vīzas

Eiropas Savienība (ES) piektdien paziņoja par abpusēja bezvīzu režīma ieviešanu ar Brazīliju. Lielākā daļa ES valstu jau kopš 2001.gada baudīja bezvīzu režīmu ar Brazīliju, taču Latvijas, Igaunijas, Kipras un Maltas iedzīvotājiem ceļojumiem uz Brazīliju bija jākārto vīzas.

Arī brazīlieši jau kopš 2001.gada var līdz trīs mēnešiem uzturēties ES bez vīzām, līdz ar to dažām ES valstīm piemērotais vīzu režīms, pēc Briseles novērtējuma, bija diskriminējošs.

Panāktā vienošanās "nodrošinās bezvīzu režīmu visiem brazīliešiem un visiem ES pilsoņiem. Tiklīdz vienošanās tiks ratificētas, visi ES pilsoņi uz Brazīliju varēs doties bez vīzām, izbeidzot ieilgušo vīzu jautājumu starp Brazīliju un četrām ES dalībvalstīm", teikts Eiropas Komisijas izdotajā paziņojumā.

Saskaņā ar ES noteikumiem jautājumus par vīzām visas savienības vārdā risina bloka centrālās institūcijas, bet dalībvalstīm ir ļauts saglabāt iepriekš noslēgtās vienošanās par bezvīzu režīmu.

Brazīlijai jau bija atsevišķi noslēgtas vienošanās par bezvīzu režīmu ar 23 ES dalībvalstīm, bet ne ar Kipru, Igauniju, Latviju un Maltu.

Tā kā šīs četras valstis kopš iestāšanās ES vairs nevarēja atsevišķi risināt sarunas par individuāliem bezvīzu režīmiem, Brisele 2008.gadā uzsāka sarunas par ES un Brazīlijas bezvīzu režīmu.

Šīs sarunas veiksmīgi noslēdzās aprīlī, un piektdien EK apstiprināja sarunās panākto vienošanos.

Lai bezvīzu režīms stātos spēkā, ES dalībvalstīm un Brazīlijai formāli jāapstiprina divas atsevišķas vienošanās - viena par diplomātu pārvietošanos un viena par parasto iedzīvotāju ceļojumiem.

Svarīgākais