Latvijā prognozē viduvēju augļu ražu

Ābolu un bumbieru ražas šogad gan saimniecībās, gan komercdārzos būs vidējas, jo augļkoki cietuši gan no ziemas sala, gan citām kaitēm, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis.

"Sals un sniega radītais ūdens daudzums pavasarī ir iemesls atsevišķu kultūru zemajai ražai. Ziemas salā cieta ziedpumpuri, ko var redzēt pēc augļu daudzuma ābelēm pat viena dārza ietvaros. Ābelēm pamatā bojāti ziedpumpuri, arī bumbieres daudzviet cietušas. Daudzām kultūrām bija vērojama bagātīga ziedēšana pavasarī, tomēr aizmetņi nobira, jo ziedi nebija apputeksnēti zemas bišu aktivitātes dēļ. Biezais sniegs veicināja kaitēkļu pārziemošanu, turklāt karstais un mitrais jūlijs veicinājis kraupja attīstību, kas atsevišķām šķirnēm dažās saimniecībās ražu iznīcinājis pilnībā." sacīja Rubauskis.

Agronoms akcentē, ka vairākās saimniecībās neveiktais vai nokavētais augu aizsardzības pasākums nopietni ir apdraudējis potenciālo ražu. "Kaitēļu un slimību ierosinātāju bojāti augļi pūst. Patlaban ķiršu dārzos vērojama lapu biršana, savukārt bumbierēm - rūsa uz lapām, kas var ietekmēt to ziemošanu nākamajā miera periodā. Ogām karstais laiks veicinājis arī nevienmērīgu ienākšanos vai arī to pārkaršanu. Ķiršu dārziem kaitējumi nodarīja putni, atsevišķās vietās pilnībā iznīcinot ražu. Lokāli negaisu ietekmē postījumus nodarījusi arī krusa, kas mehāniski bojājusi augļus, kas nebūs derīgi realizācijai un uzglabāšanai, ja netiks izvākti no koka vainaga.

Minēto iemeslu dēļ raža pa reģioniem ļoti atšķiroties. Kopumā plūmēm laba raža ir Zemgales dārzos, īpaši šķirnei "Komēta". Dažās saimniecībās bagātīgi ražo šķirne "Viktorijai". Bumbierēm laba raža būšot Kurzemē.

Jautāts par cenām, Rubauskis atzina, ka šovasar ogām - zemenēm, upenēm un avenēm cenas bija augstākas nekā iepriekšējā gadā, līdz ar to arī augļu cenas varētu būt augstākas. Pagaidām gan vēl pāragri runāt par konkrētām cenām, atzina agronoms.

"Laba augļu raža ir atsevišķās saimniecībās Zemgalē un Kurzemē, tomēr kopumā Latvijā tā ir zem vidējiem rādītājiem. Upenēm augsto cenu pat virs diviem latiem kilogramā lielā mērā nosaka arī ilgstoša iepriekšējo gadu ietekme, kad cenas bija zemas, rezultātā stādījumi nav tik labi kopti un šogad ražas salīdzinoši mazas. Vietām problēmas sagādājusi arī ražas vācēju trūkums saimniecībās," rezumēja Rubauskis.

Saskaņā ar LVAI datiem, komercdārzu platības Latvijā ir: augļukokiem ap 2000 hektāru, no tām lielākā daļa - apmēram 1500 hektāri ir ābeles, bumbieres - 300 hektāri, saldie un skābie ķirši - 100 hektāri. Plūmes aizņem apmēram 50 hektārus. Ogulāju platības komercdārzos ir 1500 hektāri. Lielākā daļā - upenes, apmēram 250 hektāri, avenes - 200 hektāri, zemenes - 150 hektāri. Dārza mellenes stādītas 130 hektāros, apmēram 200 hektāros - smiltsērkšķi, mazāk jāņogas un dzērvenes.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.