Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

VMD: Gada laikā krasi palielinājusies vidējā meža ugunsgrēka platība

© F64

Vidējā meža ugunsgrēka platība pagājušajā gadā Latvijā bija 2,95 hektāri salīdzinājumā ar 0,63 hektāriem 2017.gadā, liecina Vasts mežu dienesta (VMD) publiskais pārskats par 2018.gadu.

Kopumā pērn tika atklāti un dzēsti 972 meža zemes ugunsgrēki, kuros uguns skāra 2863,9 hektāru meža zemes, tajā skaitā 506,6 hektāri jaunaudzes. Valsts mežos tika dzēsts 331 meža ugunsgrēks ar kopējo platību 2618,37 hektāri.

VMD pārskats liecina, ka lielākais meža ugunsgrēks izcēlās pērn 17.jūlijā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalu kūdras purva izstrādes teritorijā, ugunij skarot 1353,15 hektāru meža zemes. Liels ugunsgrēks izcēlās Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu poligonā, kur izdega 776,7 hektāru meža zemes. Pērn, 31.jūlijā zibens spēriena rezultātā izcēlās meža ugunsgrēks Ramatā, Ziemeļvidzemes virsmežniecības teritorijā, kur meža zeme un purvs izdega 239,7 hektāru platībā.

Pagājušā gada vasarā VMD nodrošināja ar darbavietām sezonas darbiniekus 335 amatu vietās, tostarp torņu dežurantus, specializēto ugunsdzēsību autocisternu vadītājus, meža ugunsdzēsējus, meža ugunsdzēsības staciju vadītājus un operatīvos dežurantus, bez kuru palīdzības nebūtu iespējams ātri un operatīvi reaģēt uz meža ugunsgrēkiem un būtu palielinājušās izdegušās meža zemes platības. VMD ugunsapsardzības nodrošināšanai izmantoja ugunsnovērošanas torņu tīklu.

Aizvadītajā gadā VMD iegādājās 11 "Mercedes Benz Unimog 4023" meža ugunsdzēsības autocisternas un 14 kravas apvidus automašīnas "Toyota Hilux", lai nodrošinātu operatīvu meža ugunsgrēku atklāšanu, ierobežošanu un likvidēšanu.

VMD pārskats liecina, ka viena no dienesta 2019. gada prioritātēm, tāpat kā gadu iepriekš, ir meža ugunsgrēku ierobežošanas un likvidēšanas darbu izpildes organizācija, turpinot materiāli tehnisko resursu bāzes atjaunošanu un papildināšanu. Iespējamie riski ir saistīti ar valsts budžeta līdzekļu pieejamību šīs prioritātes īstenošanai.

Jau ziņots, ka pērn Latvijā ilgstoši bija valstij netipisks sausums un karstums.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.