Peldēties atļauts visās 47 oficiālajās peldvietās

Šonedēļ Veselības inspekcijas vides veselības speciālistu veiktās analīzes liecina, ka visās 47 Latvijā oficiāli noteiktajās peldvietās ūdens kvalitāte ir laba un peldēties ir atļauts, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja inspekcijas pārstāvji.

Karstā laikā pastāv vairāki riski, kas var ietekmēt peldūdens kvalitāti un līdz ar to var ietekmēt arī cilvēku veselību. Viena no lielākajām problēmām karstā vasarā ir potenciāla toksisko zilaļģu vairošanās. Lielākā riska grupa ir mazi bērni un vecāki cilvēki, kuru jutība ir paaugstināta. Veseliem, pieaugušiem cilvēkiem nopietnas zilaļģu toksīnu izraisītas saindēšanās pazīmes tiek novērotas reti. Visbiežāk, peldoties šādā ūdenī, tiek iegūti ādas un gļotādu iekaisumi. Zilaļģu pazīmes - peldvietā un lielākajā daļā ezera vai ūdenskrātuves ūdens virsmu klāj netīri zili zaļa plēve, kā arī ūdens ir izteikti duļķains.

Veselības inspekcijas uzraudzībā esošajās peldvietās zilaļģu savairošanās un "ziedēšana" līdz šim nav konstatēta, tāpēc inspekcijas speciālisti aicina iedzīvotājus peldvietas izvēlēties rūpīgi un pēc iespējas ūdens priekus baudīt valsts oficiāli noteiktajās peldvietās, kur tiek veiktas ūdens kvalitātes pārbaudes un par peldvietu labiekārtošanu ir parūpējušās pašvaldības.

Dodoties peldēties vietās, kur peldūdens kontrole nenotiek, jāizvērtē peldvietas drošība, proti, vai tuvumā neatrodas objekti, kas var ietekmēt peldūdens kvalitāti - celtniecības objekti, notekūdens caurules, kanalizācijas akas, ganības, kā arī intensīvi apsaimniekotas vai apdzīvotas vietas un rūpnīcas. Pirms peldēšanās izvēlētā ūdenstilpē īpaša uzmanība jāpievērš šādiem aspektiem: netipiska ūdens krāsa un smarža; virsmas aktīvās vielas jeb putas; peldoši un citi atkritumi ūdenī; naftas produkti; fitoplanktona aļģu (zilaļģu vai zaļaļģu) masveida savairošanās.

Par saviem peldūdens kvalitātes novērojumiem un šaubām par peldūdens kvalitāti iedzīvotāji aicināti informēt Veselības inspekciju. Aizpildot anketu iestādes lapā, iedzīvotāji var ziņot Veselības inspekcijai par pamanītām zilaļģēm, naftas produktiem, peldošiem atkritumiem, nesakoptu peldvietas apkārtni, informāciju par tualetes un atkritumu konteineru esamību, kā arī citiem apstākļiem, kas ietekmē peldūdens kvalitāti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais