Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Laika zīmju vērotājs izsaka prognozes par gaidāmo ziemu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Laikā, kad, iespējams, daļa nepacietīgi gaida, kad atgriezīsies siltā un saulainā vasara, laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs izsaka prognozes par to, kāda būs gaidāmā ziema.

"Šogad liepas austrumu pierobežā sāka ziedēt pirms Pēterdienas (29. jūnijs) un zied joprojām. Ieilgušais liepzieds šajās nokrišņiem bagātajās un mākoņainajās dienās īpaši nesteidzas. Laikā ap veco Pēterdienu (12. jūlijs), kad vasara nobirdina pirmo asaru un no liepas norauj pirmo lapu, liepzieds pareģo laiku pēc Bērtuļiem (24. augusts) un rudeni. Šajā laikā liepas ziediņi, lapiņas, miza un zari iezīmē laika apstākļu aprises pēc Miķeļiem (29. septembris)," savā blogā izklāstu sāk laika zīmju vērotājs.

"Ja liepu zieds agrs, saulains, sauss un karsts, tad augusts laikā līdz Linu dienai (25. augusts) pārsvarā silts un saulains. Tas, savukārt, norāda uz vējainu un sausu oktobri. Tādās reizēs rudens silts un garš. Līdzīgi bija pirms gada, 2018. gadā. Pagājušajā gadā liepas sāka ziedēt Vasaras saulgriežos (21. jūnijs). Ja debesis mākoņainas, ar gubu mākoņiem un pērkons rūc, tad ļoti iespējams, ka rudens būs slapjš un vēss. Šovasar liepu zieds paiet gan saules, gan mākoņu un lietus zīmē. Mērens siltums, bieži vējains un lietus. Ziediņiem pietrūkst gan tās īpatnējās jūlija vasaras smaržas, gan lapiņām eļļainā saulainā svīduma. Tas norāda uz nokrišņiem augustā un uz agru, mitru un vēsu rudeni. Ar agrām salnām, īsu atvasaru un vējainiem, lietainiem rudens mēnešiem. Tāds rudens paredz agru sniegu un daudz nokrišņu ziemas pirmajā pusē," raksta V.Bukšs.

Jau vēstīts, ka sinoptiķi pagaidām prognozē, ka kaut nedaudz siltāku laiku varēsim sagaidīt nākamnedēļ. Tiesa, prognozes par gaidāmajiem laikapstākļiem ziemā pagaidām izteiktas netiek.