Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Tiesai nodod krimināllietu par salmonelozes uzliesmojumu bērnudārzos pērn janvārī

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu divu personu apsūdzībā par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu pārtikas ēdināšanas uzņēmumā, kā rezultātā tika izraisīta salmonelozes epidēmija, pavēstīja Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Majevska.

Neminot uzņēmuma un apsūdzēto vārdus, viņa norādīja, ka abu personu bezdarbības dēļ privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs 91 bērnam tika konstatēts salmonelozes gadījums.

Aģentūrai LETA ir zināms, ka lietā iesaistītais uzņēmums ir SIA "Kindercatering", pret kuru jau pērn janvārī tika nodota krimināllietu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskajai personai saistībā ar salmonelozes uzliesmojumu, kas vairākos Rīgas bērnudārzos notika 2016.gada 1.septembrī

Kā norādīts lēmumā par lietas nodošanu tiesai, jau 2016.gada septembrī 97 personas privātajās pirmskolas izglītības iestādēs Rīgā tika inficētas ar baktēriju "Salmonella enteriditis", kas notika pēc piesārņotā ēdiena lietošanas uzturā, kuru piegādāja minētais pārtikas ēdināšanas uzņēmums.

Taču apsūdzētie, būdami uzņēmuma atbildīgās personas, neveica darbības un nenodrošināja sanitāri higiēnisko un epidemioloģisko drošības noteikumu normu izpildīšanu un ievērošanu uzņēmumā. Tā rezultātā 2018.gada janvārī vairākās pirmsskolas izglītības iestādēs Rīgā tika konstatēts 91 infekcijas slimības salmonelozes gadījums, proti, tika izraisīta epidēmija.

Tādējādi, prokuratūras ieskatā, abi apsūdzētie izdarīja Krimināllikuma 140.pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu jeb sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Toreiz uzņēmuma sniegto ēdināšanas pakalpojumu rezultātā ar baktēriju "Salmonella enteriditis" tika inficēti 94 bērni un trīs pieaugušie 13 izglītības iestādēs, tādējādi tika izraisīta epidēmija.