Imantam Ziedonim top mūzu templis

"Imants Ziedonis negrib tādu muzeju, kur būtu novilkti drošības striķīši un izliktas norādes – te es sēdēju, te es rakstīju, te es gulēju. Viņš teica – ja tā notiek – sviliniet to būdu nost! Tāpēc muzejs top jau šodien, lai viņš pats varētu piedalīties tā veidošanā," stāsta viens no rakstnieka mūzu tempļa veidotājiem, fonda Viegli valdes loceklis Renārs Kaupers.

Pagājušajā nedēļā Murjāņos I. Ziedoņa vasaras mājā notika radoša nometne, kuras laikā tika izstrādāta muzeja attīstības stratēģija, kā arī ierakstīts albums. Pazīstami mūziķi – R. Kaupers, Jānis Strapcāns, Goran Gora, Māra Holšteine-Upmane un citi – komponēja melodijas un ierakstīja 12 dziesmas ar I. Ziedoņa vārdiem. Četras no kompozīcijām tapa nometnes laikā. "Viņi dzīvoja spartiskos apstākļos – gulēja uz grīdas, ēda to, ko es pagatavoju, un vienkārši radīja," gandarīta ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žanete Jaunzeme-Grende. Viņa ir pārliecināta, ka Latvijas izaugsme ir balstīta uz vērtībām un izcilību. "Kas Latvijā ir unikāls?" viņa jautā. "Mūs no katra ķīnieša un katra spāņa atšķir tas, ka mēs esam lasījuši epifānijas! No epifānijām var rasties produkts IT vai mārketingā, kas būtiski atšķiras no citiem pasaulē!" pārliecināti saka fonda pārstāve. Ar nelielu smeldzi viņa secina, ka mēs savus izcilos cilvēkus pietiekami nenovērtējam. Piemēram, gandrīz vai katrā zagsā lasa I. Ziedoņa rindas: "Bez mīlestības nedzīvojiet, bez mīlestības viss ir mazs...", taču vai ir daudz tādu, kas aizdomājas – kā Ziedonim iet? Ko Ziedonis ēd?

Izcilā rakstnieka piemiņas un turpināšanās nama idejas aizmetņi radušies pērn, apceļojot Latviju. Brīvprātīgo entuziastu apvienība Mazā kavalērija līdzīgi kā septiņdesmitajos gados Ziedoņa Koku grupa apbraukā dažādas Latvijas vietas, kur kopā ar vietējiem iedzīvotājiem sakopj un labiekārto kādu teritoriju. Pie viena arī kopīgi muzicē, iet pirtī un skaita dzejoļus. Katrs no fonda biedriem ir latviskā gara patriots, tāpēc muzeja ideja neaprobežojas ar I. Ziedoņa glorificēšanu, kā tas klasiski pieņemts.

Kopā ar Gaujas nacionālo parku plānots mežā izveidot interaktīvas takas, kur lasīt epifānijas, trāpīgus rakstnieka izteicienus, iespējams, klausīties mūziku. Šādas ekskursijas būtu pieejamas it visiem. Savukārt māju iecerēts pārvērst par radošo darbnīcu. "Mēs vēlamies, lai šeit latviski runātu, komponētu, gleznotu, domātu biznesa idejas. Protams, mums vajag naudu, lai projektus īstenotu, taču ceram arī uz cilvēkiem, kuri vienkārši grib darīt! Piemēram, ja kāds vēlas uzrakstīt dzejoļus vai radīt biznesa ideju un darīt to tieši Ziedoņa muzejā – lai raksta fondam pieteikumu!" aicina Ž. Jaunzeme-Grende.

Lai nometņu dalībniekiem nodrošinātu pienācīgus apstākļus, kur pārnakšņot un pagatavot ēst, plānots celt vēl vienu māju. Projektu veidot pieteicies Rīgas galvenais arhitekts Jānis Dripe. Fonds nolēmis izveidot Latvijā pirmo digitālo muzeju, lai ikviens varētu aplūkot, kā izskatās I. Ziedoņa dzīvestelpa vai, piemēram, uzspēlēt ar rakstnieku šahu. R. Kaupers ir pārliecināts, ka muzeja ideja ir dzīvotspējīga. "Imants jau nav tikai mūsējais, viņš ir svarīgs visai Latvijai!" saka mūziķis.

Kāpēc šie cilvēki velta savu laiku un līdzekļus, veidojot rakstnieka piemiņas māju?

"Kā sabiedrības loceklis esmu par to, ka ir jādod, esmu par latviešu valodu, kultūru, nāciju un valsti. Katram vajadzētu sev pajautāt – ko es dodu sabiedrībai?" aicina Ž. Jaunzeme-Grende.

***

Par izjūtām Imanta Ziedoņa topošajā muzejā

Jānis HOLŠTEINS-UPMANIS, mūziķis, viens no fonda Viegli dibinātājiem:

– Ziedonis manā skatījumā ir latviskākais no latviešiem. Tāds, kurš asociējas ar latviešu sirdsapziņu un dzīvesziņu. Mūsdienās latviskums ātri noplok, tāpēc man šķiet svarīgi kaut ko darīt, taču – nevis uzspiest, bet rakt dziļāk. Ziedoņa mājā salūza mans priekšstats par Latviju. Konstatēju, ka tā ir milzīga! Mēs it kā esam mazi, bet tajā pašā laikā milzīgi, ja vien ir katalizators, kas atver mūsu apziņu. Ziedoņa dzeja ir šis katalizators.

Artūrs Irbe, sportists, Murjāņos klausījās radošās nometnes koncertu:

– Tur viss notika ļoti viegli, un mani pēc tam bija grūti no Ziedoņa mājas dabūt prom. Jauni cilvēki un tie, kas sirdī jauni, lika laukā visu, kas sirdī uzkrāts. Tāds unpluged variants, kur situācija un repertuārs notika ekspromtā. Šī kustība noteikti ir jāturpina, tur nav jautājumu. Vide mainās, situācijas mainās, bet emocijas paliek. Katram ir dažādi apcirkņi, kas jāaizpilda. Es arī nevaru mūžīgi dzenāt ripu un tēlot gladiatoru.

***

UZZIŅAI

- Imants Ziedonis – publicists, Tautas dzejnieks, epifāniju autors, tulkotājs, scenārists, politiķis.

- Fonds Viegli – apvienība, kas uzņēmusies rūpes par Imanta Ziedoņa muzeja izveidi.

Tuvākie fonda mērķi:

- dabas takas izveide,

- digitālā muzeja atvēršana,

- jaunas piebūves celtniecība,

- radošo nometņu organizēšana.

- Muzejs – no sengrieķu valodas – mūzu templis.

- Epifānija – atklāsme, pēkšņa izpratne.

Svarīgākais