Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus par publiskajā sektorā strādājošo algu publiskošanu internetā

© Pixabay

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par publiskajā sektorā nodarbināto personu atalgojuma publiskošanu internetā.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Zane Zvirgzdiņa, kura aicina būt atklātiem un ar likumu noteikt, ka visām valsts un pašvaldību institūcijām savās mājaslapās ik mēnesi jāpublisko amatpersonām un darbiniekiem izmaksātā atlīdzība līdz ar personas vārdu un uzvārdu.

Zvirgzdiņa norādīja, ka biedrība "Sabiedrība par atklātību "Delna"" aicina Saeimu rīkoties sabiedrības interesēs un papildināt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu.

Ja ikviens varēs brīvi iepazīties ar valsts pārvaldē strādājošo atlīdzību, tiks saglabāta valsts un pašvaldību līdzekļu izlietojuma atklātība, uzskata idejas autore. Tas, viņasprāt, ļaus sabiedrībai ātri un vienkārši sekot līdzi valsts institūciju darbam, atklāt un novērst fiktīvu nodarbinātību, veicinās veselīgu konkurenci darbinieku starpā, mazinās iespēju, ka piemaksas vai lielāks atalgojums tiek noteikts vadītāju favorītiem, mazinās "atalgojuma plaisu" starp vīriešiem un sievietēm, kā arī veicinās sabiedrības uzticēšanos valsts un pašvaldību institūcijām.

Kā ziņots, martā koalīcijas politiķi solīja vērtēt iespējas risināt jautājumu par sabiedrības iespējām zināt valsts amatpersonu un darbinieku atalgojumu.

Satversmes tiesa (ST) ir atzinusi, ka norma, kas paredz publicēt un vismaz astoņus gadus uzturēt valsts un pašvaldību institūciju mājaslapās informāciju par šo iestāžu amatpersonu un darbinieku atalgojumu, neatbilst Satversmei. ST šādu lēmumu pieņēmusi, jo attiecīgā norma nebija pieņemta atbilstošā likumdošanas procesā. Tā kā norma neatbilda šim sākotnējam kritērijam, ST nenonāca līdz tās vērtēšanai pēc būtības.

Pēc ST sprieduma normatīvie akti vairs neparedz pienākumu regulāri publicēt amatpersonu atalgojumu ar viņu vārdiem.

Joprojām gan ir spēkā norma, ka publiski ir pieejama informācija par Saeimas deputātu atlīdzību.