"Latvenergo" Rīgas HES pazeminās ūdens līmeni

Gadskārtējo apskašu un defektu novēršanas veikšanai no šā gada 13.augusta līdz 27.augustam AS "Latvenergo" uzturēs pazeminātu ūdens līmeni Rīgas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuvē.

Tas tiek darīts, lai uzlabotu hidrotehnisko būvju drošumu un veiktu hidroelektrostaciju dzelzsbetona konstrukciju un betona virsmu apsekošanu un atklāto defektu novēršanu ūdens līmeņa mainīgajā zonā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Latvenergo" preses pārstāvis Andris Siksnis.

Kā vēsta Siksnis, Ķeguma HES un Pļaviņu HES ūdenskrātuvēs ūdenslīmeņa pazemināšana netiek plānota, jo 2010.gadā šo hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju atjaunošanas remonti nav paredzēti.

Ūdenslīmeni Rīgas HES no 18 metriem plānots samazināt līdz 16,05 metriem ar ātrumu viens metrs diennaktī.

"Atkarībā no upes krastu reljefa ūdens atkāpšanās no normālā līmeņa var svārstīties robežās līdz vairākiem desmitiem metru; jo krasts ir stāvāks, jo īsāks attālums no krasta malas līdz ūdenim būs pēc tā pazemināšanas, jo krasts ir lēzenāks, jo tālāk no krasta līnijas būs sasniedzams ūdens. Ūdenskrātuves ietekmes zonā pašvaldībā esošajā pludmalē iedzīvotājiem jārēķinās ar ūdenslīmeņa pazemināšanos un jāņem vērā iepriekšējo gadu pieredze. Salaspils iedzīvotājiem jāievēro visi drošības pasākumi un informējošās zīmes, kas aizliedz cilvēku uzturēšanos uz nogāzēm," uzsver Siksnis.

Pēc "Latvenergo" pārstāvja teiktā, Rīgas HES ūdenskrātuves ūdens līmeņa pazemināšanas laiks no 13.augusta līdz 27.augustam ir noteikts, ņemot vērā arī Ogres un Iķšķiles Romas katoļu draudžu pieprasījumu pieskaņot ūdens pazemināšanu dievkalpojuma laikam uz Svētā Meinarda salas Ikšķilē šā gada 22.augustā. Visu šo laiku interesenti varēs pa sauszemi nokļūt līdz Svētā Meinarda baznīcai Ikšķilē.

Ūdens līmeņa pazemināšana ir saskaņota ar Latvijas Republikas Vides ministrijas Valsts vides dienestu. Pazeminot ūdenslīmeni ūdenskrātuvēs, "Latvenergo" saskaņā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" ekspertu slēdzienu un Valsts vides dienesta lēmumu segs zivju resursiem nodarītos zaudējumus.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.