Sociālā kampaņā aicinās vecākus rūpēties par bērnu drošību

Līdz septembrim ģimenes portāls "mammam/tetiem.lv" rīkos sociālu kampaņu "Sargā savu bērnu!", kuras mērķis ir aicināt vecākus rūpēties par savu bērnu drošību, aģentūru LETA informēja portāla pārstāve Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Pievērst vecāku uzmanību bērnu drošībai vasaras mēnešos ir ļoti būtiski - īpaši šajā, tik ļoti karstajā vasarā, kad ģimenes daudz laika pavada pie ūdeņiem un bērniem atļauts plunčāties pat peļķēs. Vecāki aizmirst vai neiedomājas, ka mazais var noslīkt ne tikai upē, bet arī mutes bļodā vai peļķē.

Sākoties skolas laikam, attiecīgi lielāka uzmanība tiks pievērsta bērna drošībai uz ielas, piemēram, stāstot vecākiem, kā bērnam iemācīt drošību uz ceļa.

Kampaņas laikā "mammam.lv/tetiem.lv" regulāri raksta un rakstīs par bērnu drošību.

Ideāli būtu, ja par bērna drošību tiktu domāts valstiskā līmenī un ar noteiktu regularitāti, teic portāla pārstāve un papildina, ka vaina par lielo bērnu mirstību nav jānoveļ uz kādu konkrētu instanci un jāsēž neko nedarot. Vecākiem ir jābūt zinošiem, jāapzinās, kādi riski pastāv un kādas ir to iespējamās sekas, teic Akmentiņa-Smildziņa.

Statistika liecinot, ka Latvijā ik gadu vismaz 2000 bērnu nopietni cieš un vidēji 150 mirst no visdažādākajām traumām, kaut vismaz puse no tām varēja nenotikt.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas aprēķiniem, trīs no četriem nelaimes gadījumiem, kuros cietuši bērni, ir bijusi iespēja novērst.

Saskaņā ar UNICEF un Pasaules Veselības organizācijas datiem, Latvija bērnu traumatisma ziņā ieņem pirmo vietu Eiropas Savienības valstu vidū.

Traumatisma rādītāji liecina, ka to cēloņi ir dažādi: bērniem nedroša vide, nepietiekama vecāku atbildība, informācijas trūkums, skolas vecuma bērnu un jauniešu nepietiekama atbildība un citi iemesli.

Katru gadu Latvijā vidēji ceļu satiksmes negadījumos cieš 900-1000 bērni, no tiem aptuveni 25-30 zaudē dzīvību. Daļa gūto traumu rada ilgstošas un pat neatgriezeniskas veselības problēmas - apmēram 100 bērnu gadā kļūst par invalīdiem ārējo cēloņu dēļ. Ik gadu vidēji 10-15 bērni izkrīt pa daudzstāvu namu logiem, desmit iet bojā ugunsgrēkos, 30-40 noslīkst, 400-500 gūst dzīvnieku izraisītas traumas, bet vēl 35 bērni iegūst iekšējo orgānu apdegumus, iedzerot ķīmiskas vielas.

Portāls plāno katru gadu aktualizēt kampaņu, bet šā gada septembrī plāno ģimenēm ar bērniem noorganizēt arī plašu pasākumu, kur atraktīvā veidā tiks stāstīts par bērnu drošības lietām.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais