Mazumtirgotāji būtiski nemainīs ziedošanas politiku un turpinās ievērot produktu termiņus

© F64

Arī pēc tam, kad spēkā stājušies grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas atļauj konkrētas pārtikas produktu grupas pēc minimālā derīguma termiņa beigām ziedot labdarībai, mazumtirgotāji turpinās ievērot produktu termiņus un būtiski nemainīs ziedošanas politiku,  pastāstīja mazumtirgotāji.

"Rimi Latvia" Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Kristīne Ciemīte atzīmēja, ka jaunie likuma grozījumi pārtikas mazumtirgotājiem paver lielākas iespējas sadarbībai ar labdarības organizācijām, tomēr "Rimi Latvia" prioritāri turpinās koncentrēties uz līdzšinējo stratēģiju - ziedot pārtiku ar atbilstošiem un ilgiem derīguma termiņiem, kas labdarības organizācijām un gala saņēmējiem dod lielāku iespēju saņemt šo pārtiku ilgākā termiņā un arī lietot ilgāk.

Tāpat Ciemīte sacīja, ka arī pirms likuma grozījumiem "Rimi Latvia" korporatīvās sociālās atbildības stratēģija bija vērsta uz to, lai nodrošinātu palīdzību tiem, kuriem tā ir īpaši vajadzīga, un uzņēmums ziedo kvalitatīvu pārtiku ar atbilstošiem, ilgiem derīguma termiņiem.

Pēc viņas teiktā, "Rimi Latvia" ik gadu veic pārtikas ziedojumus labdarības organizācijām, krīzes centriem, invalīdu organizācijām, bērnu ar īpašām vajadzībām atbalsta pasākumiem, kā arī bērnu namu un audžuģimeņu atbalstam. "Rimi Latvia" sadarbības partneru vidū ir vairāk nekā 50 organizāciju Rīgā un reģionos. Visos šajos gadījumos "Rimi Latvia" ziedo tikai kvalitatīvu pārtiku, kurai ir atbilstoši un ilgi derīguma termiņi - tieši no veikalu plauktiem attiecīgajās pilsētās, skaidroja "Rimi Latvia" pārstāve.

Vienlaikus Ciemīte piebilda, ka "Rimi Latvia" sortimenta apjoma plānošana veikalos veikta automatizēti un precīzi.

"Mūsu situācijā šīs pārtikas kategorijas ar "ieteicams līdz" termiņu ziedojums būs iespējams tikai atsevišķos gadījumos kā izņēmums," skaidroja Ciemīte.

"Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine norādīja, ka mazumtirgotājs darbojas pēc franšīzes principa, tādēļ lēmumi par to, ko darīt ar pārtiku, kam beidzies derīguma termiņš, ir katra veikala īpašnieka paša kompetencē.

"Taču, ņemot vērā, ka "Elvi" tīkls atbalsta racionālu saimniekošanu, liela daļa sadarbības partneru daudzus gadus ir noslēguši līgumus ar zemnieku saimniecībām, mednieku un makšķernieku kolektīviem vai citiem interesentiem, kas apsaimnieko pārtiku ar beigušos derīguma termiņu, izmantojot to dzīvnieku uzturā, kas, mūsuprāt, ir daudz racionālāk par vienkāršu pārtikas izmešanu atkritumos," viņa atklāja.

Vārtukapteine piebilst, ka šie līgumi vēl joprojām ir spēkā un uzņēmums plāno arī turpmāk pārtikas atkritumu apsaimniekošanu organizēt, būtiski samazinot to pārtikas atkritumu apjomu, kas patiešām nonāk konteinerā.

Pēc viņas teiktā, gan "Elvi Latvija", gan franšīzes partneri savu iespēju robežās ziedo līdzekļus, tostarp labu, kvalitatīvu pārtiku labdarības mērķiem, taču tuvākajā laikā nav plānojuši ziedot produktus ar beigušos derīguma termiņu gan ētisku apsvērumu dēļ, gan tādēļ, ka to produktu apjoms, ko varētu lietot uzturā pēc derīguma termiņa beigām, tīklā ir neliels.

"Turpināsim atbalstīt vietējos iedzīvotājus ar kvalitatīvām precēm. Veikali nedrīkst kļūt par vietu, kas piedāvā cilvēkiem apšaubāmas kvalitātes produktus, par kuru lietošanu uzturā neviens nespēj uzņemties atbildību," viņa teica.

"Maxima Latvija" kvalitātes un procesu vadības departamenta direktore Dace Grava sacīja, ka mazumtirgotājs pirms likuma normu grozījumiem veica, kā arī turpinās veikt, virkni iniciatīvu, atbalstot labdarību, kā arī rūpējoties par apkārtējo vidi, samazinot pārtikas atkritumus.

Kā atzīmēja Grava, "Maxima Latvija" turpinās pārtikas ar vēl atbilstošu derīguma termiņu, bet nedaudz bojātu iepakojumu ziedošanu labdarības organizācijai "Ziedot.lv", individuāli atbalstīs dažādas organizācijas, piemēram, bērnu namus, invalīdu biedrības, pašvaldības, bērnu nometnes un citas biedrības ar bezmaksas pārtikas produktiem ar atbilstošu derīguma termiņu un iepakojumu, kā arī nestandarta augļus un dārzeņus turpinās nodot Rīgas zoodārzam un mazajiem zoodārziem dzīvnieku ēdināšanai.

LETA jau ziņoja, ka ar jūliju stājas spēkā grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas paredz turpmāk konkrētas pārtikas produktu grupas pēc minimālā derīguma termiņa beigām atļaut ziedot labdarībai.

Likumā līdz šim bija noteikts, ka pārtika, kurai beidzies derīguma termiņš, jāatzīst par izplatīšanai nederīgu. Tas attiecas gan uz pārtiku, kurai ražotājs norādījis termiņu "Izlietot līdz…", gan uz pārtiku ar minimālo derīguma termiņu "Ieteicams līdz…". Likuma izmaiņas paredz valdībai deleģēt uzdevumu noteikt produktu grupas, izplatīšanas veidu un kārtību, kā arī laikposmu, kādā pārtiku, kura marķēta ar norādi "Ieteicams līdz...", atļauts izplatīt pēc minimālā derīguma termiņa beigām.

Eiropas Savienības (ES) normatīvie akti nenosaka, ka pārtika, kurai beidzies minimālais derīguma termiņš, uzskatāma par nederīgu. Tāpēc, lai mazinātu pārtikas atkritumu rašanos, nepieciešams noteikt, ka konkrētā laikposmā un kārtībā normatīvajos aktos norādītas produktu grupas ir atļauts izplatīt, piemēram, nodot labdarības iestādēm, atzīmēts likuma izmaiņu anotācijā.

Izmaiņas tika veiktas, balstoties uz ES pārtikas ziedošanas pamatnostādnēm, kurās norādīts, ka pārtikas izšķērdēšanai ir būtiska ekonomiska un sociāla ietekme, turklāt tā rada pārmērīgu spiedienu uz izsmeļamiem dabas resursiem un vidi.

Pēc ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem, aptuveni trešdaļa no visas pasaulē saražotās pārtikas iet zudumā vai tiek izšķērdēta. Pārtikas ziedošana ne tikai atbalsta cīņu pret pārtikas trūkumu, bet var būt arī efektīvs instruments to pārtikas pārpalikumu daudzuma mazināšanai, ko izmanto rūpnieciskām vajadzībām vai nosūta uz atkritumu apstrādi, norādījuši likumprojekta izstrādātāji.

Latvijā

Trešdien militārajā bāzē Ādažos notiks svinīga ceremonija, kas iezīmēs NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanas līdz brigādes līmenim uzsākšanu un jaunās NATO daudznacionālās brigādes Latvijā izveidi, ko veidos vairāk nekā 3500 karavīri, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā.