Kūdras purvā Kārsavas novadā izcēlies plašs ugunsgrēks [papildināts]

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Ugunsgrēkā, kas pirmdienas pēcpusdienā izcēlās Kārsavas novada Malnavas pagastā, liesmas kopumā pārņēmušas aptuveni 20 hektāru platību.

Šodien plkst. 15.43 VUGD saņēma izsaukumu uz Kārsavas novada Malnavas pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies Beržovkas kūdras purvā. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka kūdras purvā deg uz koka paletēm sakrauta kūdra un kūdras kalni, pastāv spēcīgs piedūmojums un, saistībā ar lielo vēju, liesmas strauji izplatās uz tuvējā meža pusi. Šobrīd šī paaugstināta bīstamības ugunsgrēka dzēšanas darbus veic vairāk nekā 30 ugunsdzēsēji glābēji ar 10 specializētās ugunsdzēsības automašīnām, kā arī divi Valsts meža dienesta transportlīdzekļi, uzņēmuma tehnika, Latvijas dzelzceļa resursi un dzēšanai no gaisa arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters, bet apsekošanai no gaisa Valsts Robežsardzes helikopters.

Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtina spēcīgais vējš, kas ļauj liesmām izplatīties, ūdens ņemšanas vietu trūkums un arī tas, ka 4 km attālumā atrodas Krievijas Federācijas robeža un ugunsgrēks var pāriet tai pāri. Informācija par notikumu un iespējamo uguns izplatību nodota arī Krievijas Federācijas ugunsdzēsības dienestam.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece, ugunsgrēku pagaidām nav izdevies ierobežot. Deg kūdra apmēram 14 hektāru platībā un meža virsslānis apmēram sešu hektāru platībā.

Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka aģentūrai LETA pastāstīja, ka liesmas purvā ir daļēji ierobežotas, tomēr tagad tās ir pārcēlušās uz blakus esošo mežu. Iedzīvotāji esot informēti, ka spēcīgā sadūmojuma dēļ mājām jāaizver logi un durvis.

Tikmēr Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis aģentūrai LETA stāstīja, ka notikuma vietā patlaban ir tik spēcīgs sadūmojums, ka nav iespējams droši pateikt, vai uguns ir vai nav skārusi arī mežu. Arī ugunsgrēka platība tiekot precizēta.

Vakarā operatīvie dienesti apsekoja tuvējo māju iedzīvotājus un apdraudējums iedzīvotājiem netika konstatēts. Tomēr, ņemot vērā, ka vējš ir nedaudz pierimis un, iespējams, nakts laikā dūmi var tikt spiesti uz leju, tuvējās mājas vēl tiks apsekotas, lai nepieciešamības gadījumā varētu sniegt palīdzību iedzīvotājiem un viņus evakuēt, pastāstīja Palkavniece.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".