Lidostas darbinieku nekompetences dēļ bārenis netiek ceļojumā uz Tenerifi

Aizbildne Inta Brālēna © Gints Ivuškāns/f64

Aizbildnei Intai Brālēnai vārdos ir grūti aprakstīt tās emocijas, kuras izjuta mazais Uldis, kad lidostā Rīga viņiem atteica reģistrāciju.

Amatpersonas uzstāja, ka bārenim un viņa aizbildnim jābūt līdzi ne tikai pasei un bāriņtiesas lēmumam par aizbildņa iecelšanu, bet arī dzimšanas apliecībai, kas šajā gadījumā neko nedod, jo neapliecina bērna saistību ar aizbildni, un bāreņa apliecībai, kas parasti tiek izmantota, tikai braucot bez maksas sabiedriskajā transportā. Pēc ilgstošas skaidrošanās lidmašīna uz saulaino Tenerifi aizlidoja bez viņiem.

Ilgi gaidītais ceļojums

Intas kundze Neatkarīgajai savu skumjo stāstu par neizdevušos ceļojumu un zaudēto naudu sāk, slavējot dēlēnu Uldi par labiem sasniegumiem sportā: "Puisēnam nav gājis viegli, viņš zaudējis abus vecākus, tēvs nomira, vēl pirms viņš bija piedzimis, bet mamma – mana vīra meita no pirmās laulības – nesen. Es uzņēmos rūpes par zēnu un ar tiesas lēmumu esmu iecelta viņam par aizbildni. Iekārtoju Uldi džudo sekcijā, un jau pirmajā gadā viņam ir zināmi sasniegumi, pat vietējā avīzītē pāris rindiņās viņš pieminēts kā perspektīvs cīkstonis." Kā apbalvojumu par sekmīgo darbošanos sportā audžumamma zēnam apsolījusi ceļojumu uz "kādu pasakainu, burvīgu vietu".

I. Brālēna atklāj, ka pati ir ļoti aizrautīga ceļotāja un ir jau apceļojusi vairāk nekā 60 valstis. Viņa smejas: visu, ko nopelnu, krāju un tērēju tikai pasaules apskatīšanai. Izvēle ceļojumam kopā ar audžudēlu bija Tenerife – tāpēc, ka skaista daba un plašs klāsts dažādu atpūtas pasākumu tieši bērniem. Astoņu dienu atpūtas brauciens – tas tik būtu ko vērts!

Punktu pa punktam

Intas kundze sevi dēvē par likumpaklausīgu pilsoni, zinošu ceļojuma lietās un tādu, kas ievēro visus noteikumus: "Jau 30 gadus strādāju ar normatīviem dokumentiem, tā kā šo to saprotu." Tāpēc viņa pirms brauciena vairākās instancēs skaidrojusi, kādi dokumenti jāņem līdzi, lai varētu ar bērnu izceļot. Stopiņu bāriņtiesā viņai paskaidroja, ka nepieciešamas abu (bērna un aizbildņa) pases un tiesas lēmums par aizbildnību vai tā notariāli apstiprināta kopija – tieši šis nolēmums ir tas dokuments, kas apstiprina bāreņa saistību ar pieaugušo – aizbildni.

"Piezvanīju arī uz robežsardzi – ziniet, noteikumi mainās, domāju, robežsargi taču zinās! Arī tur mani konsultēja tieši tāpat!" skaidro Intas kundze.

Apliecības, un viss

Divdesmit trešā jūlija agrā rītā – sešos – sākās reģistrācija čārterreisam uz Tenerifi ar Smartlynx Airlines. "Bērnam atteica reģistrāciju, jo mums neesot līdzi bērna dzimšanas apliecības... Es uzrādīju tiesas lēmumu, saskaņā ar kuru esmu iecelta par aizbildni, man kundze jautāja: kas tas tāds, to man nevajag! Es centos paskaidrot, ka noteikumos ir skaidri gaiši noteikts, kādiem dokumentiem jābūt. Bet mani aizraidīja prom. Es devos uz informācijas dienestu, tur atbildēja, ka palīdzēt nevarot, lai zvanu uz kādu numuru, kur zināšot. Es sazvanīju kādu kungu, kurš skaidroja, ka vajag dzimšanas apliecību, es saku, lai taču ieskatās noteikumos. Tad man prasīja bāreņa apliecību, bet tā vispār izmantojama tikai Latvijā, lai brauktu bez maksas sabiedriskajā transportā..." Beigās visi uzgriezuši muguru un aizgājuši!

Intas kundze, lai gan teorētiski sapratusi, ka taisnība ir viņas pusē, ķērās pie pēdējā salmiņa un lūdza vīru atvest dzimšanas apliecības kopiju (oriģināls, tagad jāsaka diemžēl, bija ieslēgts Intas kundzes darba vietas seifā, kur viņa glabā visus dokumentus), taču atvestā kopija nederēja.

Gaida atbildi

Audžudēls raudāja, jo viņš daudzas lietas uztver ļoti saasināti, domā, ka viņa vainas dēļ tas noticis. Bet Inta, atgriezusies mājās, ķērusies klāt telefonam, zvanījusi uz Valsts robežsardzi, kur vēlreiz saņēmusi atbildi: nē, dzimšanas apliecība nav vajadzīga! "Tad es uzrakstīju vēstules visām instancēm! Ceļojuma organizētāji man atbildēja, ka reģistrāciju veic lidosta Rīga, robežsargi palūdza šo tiesas lēmumu, bet lidosta vēl klusē," atzīst Inta. "Es uzskatu: ja nav vajadzīgo dokumentu – nedrīkst laist, bet mums prasīja to, ko nevajag! Ko dod dzimšanas apliecība? Apliecina bērna saistību ar vecākiem! Mūsu gadījumā – neko, jo bērna dati visi ir pasē!"

Intas kundze arī spriež: reģistrācijā mums neprasīja tiesas lēmumu, kas apliecina viņas likumisko saistību ar bērnu, tas nozīmē – nepārbaudīja, vai viņa brauc ar savu audžubērnu vai "paņēmusi kādu svešu"... Visticamāk, tā ir nekompetence. I. Brālēna cer saņemt atbildi no lidostas un zaudējumu segšanu, kas radušies, viņu kopā ar audžudēlu nepalaižot ceļojumā.

Lidostas viedokli Neatkarīgajai vakar neizdevās uzzināt.

***

UZZIŅAI

Lai bērns valsts robežu šķērsotu aizbildņa pavadībā, valsts robežas šķērsošanas vietā jāuzrāda:

derīgs ceļošanas dokuments;

bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmums par aizbildnības nodibināšanu vai to notariāli apliecināta kopija.

Dzimšanas apliecība jāuzrāda tajos gadījumos, ja vecāku pasē nav atzīmes par radniecību ar bērnu

Avots: Valsts robežsardze, MK noteikumi nr. 310

Svarīgākais