Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Interesanta statistika! Uzzini, vai latvieši mīl brokastot

© F64

Latvijā 81,9% iedzīvotāju parasti ēd brokastis, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums par 2018.gadu.

Tikmēr pārējie jeb 18,1% iedzīvotāju parasti neēd brokastis.

Kā liecina SPKC dati, sievietes mēdz biežāk ēst brokastis nekā vīrieši, proti, parasti brokastis ēd 77,8% vīriešu un 85,7% sieviešu.

Vienlaikus vērojams, ka, vecumam pieaugot, samazinās īpatsvars cilvēku, kuri parasti neēd brokastis. Piemēram, ja 25,6% vīriešu un 22,4% sieviešu vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem parasti neēd brokastis, tad 65 līdz 74 gadu vecumā brokastis neēd tikai 5,4% vīriešu un 4,7% sieviešu.

SPKC pētījuma tapšanas laikā notika apmēram 3500 intervijas ar iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Pētījumā analizēta Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu izplatība, tostarp smēķēšana, alkohola lietošana, uzturs, fiziskās aktivitātes, mutes higiēna, vakcinēšanās, satiksmes drošība, kā arī iedzīvotāju vēlme mainīt uzvedību, iesaistīties veselības veicināšanas pasākumos. Tas ietver arī datus par Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselības pašnovērtējumu un veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu.