Āboltiņa: Fliks ir nekaunīgi izmantojis valsti

© F64

AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") vadītāja Bertolta Flika rīcība, pārdodot "airBaltic" zīmolu un preču zīmes sev piederošajam uzņēmumam, ir vērtējama kā nekaunīga valsts izmantošana savās interesēs un ir jāvērtē nepieciešamība valsts interesēs Fliku atstādināt no amata, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja partijas "Jaunais laiks" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

"Valstij kā lielākajam šī uzņēmuma akcionāram nekavējoties jāizvērtē Flika atbilstība ieņemamajam amatam. Ar savu nevalstisko rīcību Fliks ir pilnībā zaudējis valsts - lielākā akcionāra - un sabiedrības uzticēšanos. Šādam cilvēkam ļaut turpināt vadīt valstij piederošu uzņēmumu nozīmē ļaut graut šī uzņēmuma vērtību un prestižu. Patlaban valdībai jāvēršas tiesībsargājošās institūcijās, jāizvērtē šī darījuma likumība, kā arī jāmeklē veids, kā to atcelt. Jāvērtē nepieciešamība valsts interesēs Fliku atstādināt no amata," norāda Āboltiņa.

Politiķe uzskata, ka pēdējā laikā Fliks jau vairākkārt rīkojies vienīgi mazākumakcionāra interesēs, ignorējot valsts intereses, piemēram, vienpusēji palielinot uzņēmuma pamatkapitālu, vai paziņojot, ka lielā bezdarba apstākļos meklēs stjuartes Lietuvā un Igaunijā.

"Tas tikai vēlreiz aktualizē diskusiju par nepieciešamību "airBaltic" palielināt valsts kā lielākā akcionāra ietekmi uzņēmuma operatīvajā darbībā, lai tādā veidā nodrošinātu pilnīgu valsts interešu ievērošanu lidsabiedrībā.

Jau ziņots, ka pagājušā gada decembrī "airBaltic" pārdevusi savu zīmolu un ar to saistītas piecas preču zīmes Flika uzņēmumam SIA "Baltijas aviācijas sistēmas", kas "airBaltic" kontrolē 47,2%.

Saskaņā ar "airBaltic" 2009.gada auditētajā pārskatā minēto uzņēmuma preču zīmju vērtību 13 miljonu eiro jeb 9,136 miljonu latu apjomā pērn noteicis sertificēts un nozarē atzīts vērtēšanas uzņēmums. Atbilstoši pārdošanas līgumam, norēķini par preču zīmes iegādi jāveic līdz 2010.gada 31.decembrim.

Vienlaikus pārdotas arī preču zīmes "airBaltic.com", "airBaltic Travel.com", "airBaltic Hotels", "Baltic Miles" un "Baltic Taxi".

Kā šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), "airBaltic" gada pārskats vēl nav apstiprināts akcionāru sapulcē. Viņš izteicās, ka valstij kā "airBaltic" galvenajam akcionāram ar 52,6% akciju šajā jautājumā būs sava teikšana.

Latvijā

Ņemot vērā ierobežotās iespējas pieprasīt papildu finansējumu nākamā gada budžetā ierastajām nozaru ministriju prioritātēm, labklājības ministrs Uldis Augulis cenšas pamatot, kāpēc pensiju un ģimenes pabalstu palielināšana ir saistīta ar valsts drošību.

Svarīgākais