Gaismas pils būvniecībai piešķirti līdzekļi neparedzētiem gadījumiem

Papildu finansējums Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas "Gaismas pils" būvniecībai 13,6 miljonu latu apmērā piešķirts uz Latvijas Bankas virsplāna maksājumu rēķina valsts budžetā, - šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Finansējuma avots tehniski pamatots kā līdzekļi neparedzētiem gadījumiem. Kā sacīja Dombrovskis, "šis solis ir saskaņots ar starptautiskajiem aizdevējiem".

Pēc premjera teiktā, paātrinot "Gaismas pils" būvniecības projekta realizāciju, būvniecības izmaksas samazināsies vismaz par 17 miljoniem latu, ņemot vērā pašreizējās būvniecības materiālu, darbu cenas.

Latvijas Bankas peļņa pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2008.gadu pieauga par 39,2% un bija 74,393 miljoni latu. 2008.gadā Latvijas Bankas auditētā peļņa bija 53,437 miljoni latu. No pērnā gada peļņas Latvijas Banka valsts budžetā ieskaitīja 48,4 miljonus latu, bet no 2008.gada peļņas - Latvijas Banka - 26,7 miljonus latu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis biznesa portālu "Nozare.lv" informēja, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos valsts budžeta ieņēmumi no dividendēm par valsts (pašvaldību) kapitāla izmantošanu par 2009.gada peļņu veidoja 95 miljonus latu, kas ir par 33,5 miljoniem latu jeb 54,5% vairāk nekā plānots.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets vakar apstiprināja finansējuma pārdali Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas "Gaismas pils" būvniecībai.

Pēc Finanšu ministrijas lūguma valdība uzdeva Kultūras ministrijai izstrādāt koncepciju par Latvijas Nacionālās bibliotēkas uzturēšanu pēc tās nodošanas ekspluatācijā.

Finanšu ministram Einaram Repšem (JL) uzdots normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā informēt Saeimu par apropriācijas palielināšanu budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 13 562 417 latu apmērā un, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija neiebilst, palielināt likumā "Par valsts budžetu 2010.gadam" noteikto apropriāciju.

Ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija neiebilst pret apropriācijas palielināšanu, Finanšu ministrijai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" uzdots piešķirt Kultūras ministrijai 13 562 417 latu, lai nodrošinātu Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanu.

Kultūras ministrijai, sagatavojot likumprojektu "Par valsts budžetu 2011.gadam", uzdots precizēt valsts budžeta ilgtermiņa saistības, nosakot, ka valsts budžeta finansējumus Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai 2011.gadam tiek palielināts par 10 130 383 latiem un ir 36 685 421 lats, bet 2012.gadam tiek samazināts par 35 245 135 latiem un ir 44 073 081 lats un 2013.gadā ir 11 552 335 lati.

Kā norāda Kultūras ministrija, veicot finansējuma pārdali, "Gaismas pils" projekts var tikt īstenots kopējo projektam piešķirto finanšu resursu ietvaros un Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likumā noteiktajā termiņā.

LNB ēkas darbība tiks uzsāka 2013.gada septembrī, nodrošinot Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014.gadā pienācīgu pārstāvniecību un Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015.gadā.

Kultūras ministrija aprēķinājusi, ka gadījumā, ja bibliotēkas būvniecība tiktu plānota ilgākā termiņā par 2012.gadu, projekta īstenošanas izmaksas palielinātos par gandrīz 17 miljoniem latu, jo pieaugtu visa veida izdevumi, tai skaitā par celtņu un iekārtu nomu, būvlaukuma uzturēšanu, apsardzi, būtu nepieciešami papildu konservācijas darbi klimata sezonālās ietekmes dēļ, pasūtīto būves elementu ražošanas apturēšana, aģentūru LETA informēja KM preses sekretāre Dace Vizule.

2008. un 2009.gadā, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai valstī, tika īstenota izdevumu konsolidācija un vairakkārt veikti grozījumi valsts budžetā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai paredzētos finanšu līdzekļus šogad samazinot par gandrīz 70%.

Svarīgākais